https://www.cembeton.hu

Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség
Hungarian Cement Concrete and Lime Association

Tények a cementgyártásról

Tények, információk és érdekességek a cementgyártásról

Tudta-e, hogy…

…a cementgyártás az egyik legszigorúbban felügyelt, a szakhatóságok által ellenőrzött tevékenység?

Minden magyarországi cementgyár közvetlen számítógépes összeköttetésben áll az illetékes környezetvédelmi hatósággal, így a hatóság azonnal intézkedhet, ha határérték túllépés történne.

…Magyarországon ma már nem bányásznak gipszet cementgyártási felhasználás céljából? 

Az úgynevezett REA-gipsz a hőerőművek füstgázmosó berendezéseiből kikerülő melléktermék. Hasznosítása során a keletkező mesterséges gipszet a természetes gipsz helyett használja a cementipar. Így nem szükséges a természetes gipszkő bányászata és további környezeti előny, hogy a hőerőművek mellékterméke is hasznosul.

…a magyarországi cementgyártók átlagos kibocsátási mutatói jóval az előírt határértékek alatt vannak?

A magyarországi előírások, illetve a hazai cementgyártók által saját maguknak meghatározott határértékek szigorúbbak az Európai Unióban alkalmazottaknál.

…a bányászott mészkő helyettesítésével is csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás?

Léteznek olyan ipari melléktermékek, mint például egyes kohászati salakok, melyekkel a természetes mészkő helyettesíthető, ugyanakkor felhasználásuk kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár.

…minden termelőüzem működéséhez szükség van energiára, de nem mindegy, hogy azt miből nyerik?

Cementipari felhasználáskor a kiválogatott és megfelelően előkészített hulladék hatékonyabban váltja ki a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagokat, mint bármely más energetikai hasznosítás esetén.

…a cementgyárak világszerte hasznosítanak különböző hulladékokat?

Ilyen hasznosítható hulladékok a gumi- és textil-, illetve műanyaghulladék, gumiabroncs, impregnált fűrészpor, szárított szennyvíz- és papíriszap, hús- és csontliszt, a fáradt olaj stb. A magyar cementipar is felismerte, hogy a környezetterhelés és a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, a hulladék-alapú energiahordozók és a más iparágakban keletkező melléktermékek hasznosítása az előremutató megoldás. Ugyanakkor a hulladékok csak olyan létesítményben égethetők, amelyek kielégítik a hulladékégetés követelményeit leíró jogszabályban (29/2014. (XI. 28.) FM rendelet) foglalt feltételeket.

…a hulladék az energetikai hasznosítás során olyan egyszerű vegyületekké alakul, amelyeket az élővilág már hasznosítani tud?

Egy-egy hulladék akár évszázadokig is csúfíthatja, rosszabb esetben károsíthatja is a környezetet, viszont az energetikai hasznosítás során olyan egyszerű vegyületekké alakul, melyeket az élővilág már hasznosítani tud.

…egy mai, korszerű cementgyár kéményéből a tökéletes égés miatt többségében gőz távozik?

A cementgyári kemence hőmérséklete jóval meghaladja a hulladékégetésre vonatkozó jogszabály(ok)ban előírt 850 °C-ot, és a tökéletes égés minden más feltétele is adott. Így az igen magas (kb. 1400-1500 °C) hőmérsékletű gyártás során a környezetre káros anyagok elbomlanak, alkotóelemeik beépülnek a cementbe. Ezért biztonságos például a gumiabroncsok cementgyárban történő elégetése, tüzelőanyagként történő felhasználása. Sőt, a magas hőmérsékletű égés következtében a nitrogén-oxid kibocsátás az alternatív tüzelőanyagok égetése esetén kevesebb, mint a fosszilis tüzelőanyagok esetén. Káros anyagok akkor tudnának a levegőbe kerülni, ha az égés nem lenne tökéletes, ezért a cementgyári kémény felett csupán a lecsapódó vízgőzt lehet látni füst helyett. 

…a szelektíven gyűjtött hulladék mintegy 20%-a alkalmatlan az újrahasznosításra, mivel nem elég tiszta vagy egynemű, nem is beszélve a vegyesen gyűjtött háztartási hulladékról?

Egy angol tanulmány szerint, ha egy műanyag hulladék kevesebb, mint 70%-ban hasznosítható műanyag kiváltására, akkor a cementipari hasznosítás környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, mint az újrafeldolgozás.

…rengeteg olyan hulladék van, ami a szerves komponensek miatt veszélyesnek tekintendő, és eredeti formájukban károsíthatják a környezetet, viszont tüzelőanyagként kiválóan és biztonságosan hasznosíthatók?

Például az olaj vagy a benzin a környezetbe kerülve veszélyezteti az élőlényeket, ezért veszélyes hulladéknak minősül. Ugyanígy veszélyes hulladék a csávázott vetőmag, ha nem a kertünkben vetjük el, hanem bármilyen okból hulladékká válik. Persze vannak hulladékok, amelyek ki vannak zárva a cementipari hasznosításból, ilyenek például a mérgező, robbanásveszélyes, vagy radioaktív, veszélyes hulladékok.

…ha az égetés helyett a szerves hulladék lerakásra kerülne, akkor a biológiailag lebontható szén tartalma elkezdene bomlani, ami káros, metán tartalmú gáz képződésével járna?

Az elégetett szerves hulladék nem jelent egészségügyi kockázatot, mert nem okozhat sem talaj, sem vízszennyezést és metán sem képződhet belőle.

 

CEMKUT Betonujsag.hu Cembeton Update Beton.hu

Hírlevelek