hírlevél | 2024. 04. 19.
Harmincezer magyar építőipari szakember dolgozik Európában

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), hangsúlyozva, hogy sokan nem tájékozottak kellőképpen a külföldi munkavállalás lehetőségikről és követelményeiről.


A szakszövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar állampolgárok két módon vállalhatnak munkát külföldön: vagy saját maguk keresnek külföldi munkaadót, vagy részt vesznek hazai vállalkozások külföldön vállalt munkáinak és szolgáltatásainak teljesítésében. Az ÉVOSZ adatai szerint jelenleg mintegy 500 építési vállalkozás és csaknem 30 000 szakmunkás, mérnök dolgozik – egyéni munkavállalóként, illetve kiküldetésben – az EU országaiban.

A külföldi kiküldetés előnyei közé sorolható, hogy a munkavállalónak továbbra is megmarad a magyarországi munkahelye, a kiküldetés idején is része marad a magyar társadalombiztosítási rendszernek, és a külföldi foglalkoztatásra is a magyar munkajogi szabályok vonatkoznak. A kiküldetés maximum 2 évig tarthat, ám két hónapos magyarországi munkavégzés után a munkavállaló ismét kiküldhető. Ez a forma nem igényel feltétlenül nyelvtudást, valamint a munkáltató állja a dolgozó szállásának költségeit.

A munkavállalók a kiküldetés előtti magyarországi bérükön felül, kiegészítésül megkapják a mindenkori, az egyes szakmákra előírt, például németországi minimál bruttó órabéreket is, erre a magyar munkáltatójuknak kötelezettséget kell vállalniuk a német hatóságok felé. Az is fontos körülmény, hogy a kiküldött munkavállalók kiutazási, hazautazási és szállásköltségeit a munkáltató köteles vállalni. A munkavállalók havonta legalább egy alkalommal, több napra haza tudnak látogatni családjukhoz.

Nagy kihívás viszont a munkavállalók számára, ha egyénileg próbálnak megkapaszkodni valamelyik külföldi ország munkaerőpiacán. Az ÉVOSZ tapasztalatai szerint a hirdetésekre jelentkezők jelentős része nem ismeri kellően az elvárásokat. Ahhoz például, hogy egy munkavállaló a végzettségének megfelelő és ezzel arányos fizetést kapjon, jól kell beszélnie az adott idegen nyelvet. Azzal is számolni kell, hogy a havi fizetésnek legalább mintegy harmada vagy akár fele a lakbérre és a rezsiköltségekre megy el.

A külföldi munkavállalás iránt érdeklődő építőipari szakemberek segítségért fordulhatnak az ÉVOSZ-hoz, amely kiajánlja őket külföldön, elsősorban Németországban működő magyarországi cégekhez.

Forrás: realista.ingatlan.com
Fotó: pixabay

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. április 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton