hírlevél | 2024. 03. 19.
Pesszimista az építőipari ernyőszervezet

2024-ben kevesebb új lakás fog épülni, mint amire előzetesen számítani lehetett, és a felújított lakóingatlanok száma is el fog maradni a várttól az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint.


Nagyságrendileg 20 ezer új építésű lakóingatlan áll kivitelezés alatt, amiből a mostani szerződésekből kiindulva az idén megközelítőleg 15 ezer készülhet el, ezzel párhuzamosan 180 ezer lakást újíthatnak fel – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 2024. március 5-én az MTI-vel. Koji László az ÉVOSZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy mindkét szegmens elmarad a várakozásoktól. Míg előbbinél 35 ezer új lakás építését tartanák optimálisnak, utóbbinál a korábbi években az ágazat több mint 200 ezer lakás felújítását is el tudta végezni.

Ezért a szakszövetség szerint a lakásépítés területén fontos a Magyar Nemzeti Bank zöld otthonteremtési programjának újraindítása, amely a magasabb inflációs környezetben is kedvező kamatozású hitellel segíti a lakásépítést. A lakásfelújítást pedig az ÉVOSZ által is szorgalmazott – egyebek mellett kamattámogatott hitelt is tartalmazó – Otthonfelújítási Program elindítása erősítheti fel.

Közölték, hogy 2024-ben kevesebb állami és önkormányzati megrendelésre lehet számítani, ez ugyanakkor a magánszektornak jó hír, hiszen több lesz az elérhető szabad kapacitás.

A korábbi évek trendjével ellentétben 2024 elejétől kínálati piac jellemzi az építésgazdasági értéklánc – tervezés, kivitelezés, projektmenedzsment, épület-üzemeltetés és -fenntartás, építőanyag-gyártás, építőanyag-kereskedelem – egészét. Mindez pedig azt jelzi, hogy a szabad kapacitások meghaladják a fizetőképes keresletet.

A szervezet szerint 2024 legnagyobb kihívása az építésgazdasági értéklánc szereplői számára a hatékonyság javítása lesz. Ennek első eleme a működésben és a projektek megvalósításában is a költségcsökkentés, a képzés, és a munkaerő kiváltásának módozatai.

Az ÉVOSZ kiemelte, hogy az idei évben az építőiparban a termelés csökkenésére lehet számítani, tekintettel a cégek véleményére és a 23,5 százalékkal alacsonyabb rendelésállományra. A magas hitelkamatok és a képzett munkaerő hiánya tovább rontják a helyzetet. Az építőanyagok árának tekintetében az ÉVOSZ a stagnálást prognosztizálja az év első felében, míg a második félévben enyhe árnövekedést vár. Kiemelték, hogy azoknál az építőipari anyagoknál, amelyek előállításához nagyobb energiafelhasználásra és import alapanyagokra van szükség, számottevőbb áremelkedés várható, különös tekintettel az euro/forint árfolyamváltozásának befolyásoló tényezőjére.

Az ÉVOSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy 2022-2024 között a szakmából várhatóan nyugdíjba vonulók száma mintegy 20 ezerrel haladja meg az építőipari munkaerőpiacra belépőkét. Ezért bővülhet a külföldi vendégmunkások száma, ahol állápontjuk szerint a hangsúlyt a szakképzett munkaerőre kell helyezni, akikért már a nemzetközi munkaerőpiacon kell versenyezni.

Mindezek mellett az idén várható erősebb piaci versenybe unión kívüli székhelyű vállalkozások is bekapcsolódnak. A verseny tisztasága a mostaninál nagyobb piaci ellenőrzést igényel – olvasható az ÉVOSZ közleményében.

Forrás: ÉVOSZ
Fotó: OpenArt.ai

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. március 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton