hírlevél | 2024. 01. 16.
Hulladékból átmeneti otthon

Egy közösségi akciót szervezve, önkéntes munkában, adományokból összegyűjtött újrafelhasználható alapanyagokból szinte zéró költségvetéssel építettek átmeneti lakhatásra alkalmas kis házat pécsi egyetemisták egy nehéz sorsú párnak.


A szerkezetet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) építészhallgatói tervezték, a megvalósításban a PTE szociálpszichológus hallgatói is jelentős szerepet vállaltak. Amellett, hogy az akcióval konkrét segítséget nyújtottak embertársaiknak, szakmailag is sokat profitáltak: megtapasztalták, hogy miként kapcsolódhatnak össze a lakhatási válságra adott válaszok a körforgásos gazdasággal és az építészettel. Ez a fajta szemléletmód jelentős fókuszt kap a pécsi építészképzésben.

2015-ben a PTE Műszaki és Informatikai Karán létrehozták a Szolidáris Építészet Munkacsoportot, melynek célja a társadalmi problémákra való érzékenyítés és az egyetemi képzés keretében olyan szociális kérdések megismertetése a hallgatókkal, melyek életük során is relevánsak lehetnek, különös tekintettel az építészek lehetőségeire. A Lakni kell workshopok során az építészhallgatók közösségi teraszokat terveztek és építettek már a Hajléktalanok Ápoló Otthona lakóinak, legutóbb pedig a Családok Átmeneti Otthona belső tereinek traumatudatos tervezésére hívták a diákokat.

A most megsegített párral egy szociálpszichológusokkal közösen indított, a pécsi zártkertekben élők lakhatási körülményeit célzó kutatás kapcsán találkozott a Lakni kell projekt vezetője, dr. Dányi Tibor Zoltán, a PTE MIK Épületszerkezetek és Energiadesign Tanszékének adjunktusa. Azt tanulmányozta, hogy milyen fizikai teret készítenek maguknak azok, aki ilyen élethelyzetbe kényszerülnek. 

Az építészet – akár az építőanyag előállítása vagy az épületek üzemeltetése miatt – az egyik legnagyobb terhet rója a természetre, ezért mindinkább előtérbe kerül a körforgásos gazdaság elveihez igazodó tervezés, építés. A pécsi egyetemisták projektje erre is próbált megoldást találni: arra törekedtek, hogy úgy építsenek meg egy szerkezetet, hogy nem használnak semmilyen új anyagot, csupán olyat, amelyet korábban már valahol beépítettek – akár más funkciót is adva egy-egy elemnek. A hallgatók ehhez rengeteg segítséget kaptak, ismeretlen emberektől is, azonban azzal szembesültek, hogy az új hulladékgazdálkodási törvény megnehezíti a gazdálkodó szervezetek számára a regisztrált alap- és csomagolóanyagoktól való megszabadulást, így tőlük kevésbé tudtak anyagot szerezni az építkezéshez. „Három hallgató egy TDK-dolgozat keretében készítette el az új hajlék tervét. Többször is át kellett tervezni a tetőszerkezetet vagy a falszerkezetet annak függvényében, hogy éppen milyen alapanyag érkezett meg, vagy azok milyen állapotban kerültek hozzánk. Például a Sziget Fesztiválon ott felejtett sátrakat párazárásra tudtuk használni, de akkor is rögtönöznünk kellett, amikor rövidebb gerendákat kaptunk, mint amire számítottunk. Ezek mind arra ösztönözték a hallgatókat, hogy alkalmazkodjanak a körülményekhez, ez pedig a későbbi munkájuk során is hasznukra válik” – mondja Dányi Tibor.

Mintegy 100 építész-, szociálpszichológus és televíziós műsorkészítő hallgató vett részt a majd’ két hétig tartó építkezésben.  Az 18 négyzetméteres faépítményt teljesen leszigetelték, így a fűtési igény jelentősen csökkent. Bár a kis lakásban továbbra sincs elektromos áram, a pécsi egyetemisták erre is megoldást találtak: a kar épületgépész hallgatói hamarosan napelemeket telepítenek, amivel le is zárul ez a projekt. „A hallgatók számára mindig nagy élmény hajléktalanságban vagy nehéz életkörülmények között élő emberekkel találkozni. Ezek az alkalmak jó lehetőséget kínálnak arra, hogy elfogadóbbá váljanak és ne alakuljon ki bennük előítélet ezekkel az emberekkel szemben. Másrészt a leendő építészeknek fontos megtapasztalniuk a fizikai építést. Azt gondolom, hogy a jelenleginél sokkal többet kellene ilyet csinálnunk a képzés keretében” – fogalmazza meg a mostani akcióhoz hasonló megmozdulások hasznát dr. Dányi Tibor.

„A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építész hallgatói példát mutattak a fenntartható építészet iránti elkötelezettségükről, valamint a kreatív problémamegoldási képességükről. Az Építész Szakmai Intézet büszke arra, hogy ilyen tehetséges és elkötelezett hallgatókkal dolgozhat együtt, akik nemcsak építészként, hanem a társadalom felelős tagjaiként is bizonyítottak. A projekt rámutat arra, hogy az építészet és a társadalom közötti kapcsolatnak nemcsak a szakmai, hanem az emberi dimenziója is kiemelkedő fontosságú, és a körforgásos gazdaság elvei hatnak a jövő építészeti gondolkodására. A hallgatók munkájának eredménye nem csupán egy átmeneti otthon, hanem a résztvevők számára fontos szakmai fejlődés és gyakorlati tapasztalat. Az intézetben folyó oktatás során igyekszünk megfelelni a szakma és az építőipari piac diktálta elvárásoknak, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a nálunk végzett hallgatók ne csak a szakma ismerői, hanem a fenntartható tervezésre fogékony és a társadalmi kérdésekre érzékeny emberekké váljanak” – vélekedik dr. Rétfalvi Donát DLA habil. egyetemi docens, az Építész Szakmai Intézet intézetigazgatója.

Forrás: Tervlap

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. január 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton