hírlevél | 2023. 12. 19.




Nagy teljesítményű feszített vasbeton főtartók fejlesztése

A 297,55 millió forint európai uniós támogatás segítségével nagy teljesítményű feszített vasbeton főtartók fejlesztése valósul meg. A kutatás-fejlesztési projekt eredményeként két új nagyteljesítményű tartócsalád jön létre.


A FERROBETON Dunaújvárosi Beton- és Vasbetonelem-gyártó Zártkörűen Működő Részvénytársaság támogatási kérelmet nyújtott be a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 kódszámú pályázati felhívásra. A „Nagy teljesítményű feszített vasbeton főtartók fejlesztése” című, GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00095 azonosító számú támogatási kérelmet a Pénzügyminisztérium támogatásra alkalmasnak minősítette. A vissza nem térítendő támogatás összege 297,55 M Ft. Az európai uniós forrásból támogatott projekt 2025. március 25-én kerül befejezésre.

A 297,55 millió forint európai uniós támogatás segítségével nagy teljesítményű feszített vasbeton főtartók fejlesztése valósul meg. A kutatás-fejlesztési projekt eredményeként két új nagyteljesítményű tartócsalád jön létre.

Egyrészt egy szélesebb fejszélességű „I” keresztmetszetű hídgerenda család 30m-45m nyílástartományban, várhatóan 1,8m-2,0m keresztmetszeti szerkezeti magasság mellett. Másrészt egy új hídgerenda tartócsalád „U” keresztmetszettel 28m-38m közötti nyitástartományban. A projekt során kutatás-fejlesztési feladatok kerülnek végrehajtásra a szerkezeti könnyűbeton alkalmazásának lehetősége területén. Amennyiben a kutatás-fejlesztés azt igazolja, akkor az előző tartótípusok akár szerkezeti könnyűbetonként is megvalósulhatnak.

A projekteredményük az építőanyagiparban a hídgerendagyártás területén, illetve a speciális ipari épületek építése kapcsán a nagyteherbírású tartószerkezetek építése területén alkalmazható. A projekt megvalósításán keresztül a várható legfontosabb eredmény vállalati szinten az új termékcsoportok kialakítása, bevezetése és értékesítése hazai, illetve nemzetközi építési piacokon. A projekt eredményeként megszerzett tudás, illetve új technológia tovább értékesítése is megvalósulhat.

Az új hídgerendák, valamint közlekedési infrastruktúra betonelemek vonatkozásában elsődlegesen a magyar állam – annak képviseltében a ÉKM (Építési és Közlekedési Minisztérium) és MÁV – lehet az elért eredmények elsődleges felhasználója, és beépítője az ország bármely területén. Természetesen önkormányzati és magán beruházású projektek megrendelőire is számítanak.

A projektről bővebb információt itt olvashatnak.

További információ kérhető:
Kardos Gábor
+36 25 284 444
titkarsag@ferrobeton.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. december 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton