hírlevél | 2023. 12. 19.
Hiány és emlékezet – Breuer Marcell kiállítás

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed M21 galériája ad otthon a 2023. november 9-től kezdődő és 2024. január 14-ig tartó nagyszabású Breuer Marcell emlékkiálításnak, mely a Hiány és emlékezet címet kapta.


Joggal mondhatjuk, hogy tömeg lepte el a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed M21 galéria kiállítótereit november 8-án, a megnyitón. Breuer Marcell neve sok mindenkit megmozgatott.

A megnyitón a jelenlévőket elsőként Fekete Valéria, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Vizuális Művészeti Centrum vezetője köszöntötte, aki egyben a kiállítás kurátora is volt, majd Zag Gábor, Pécs kulturális alpolgármestere mondta el köszöntőbeszédét, és köszönetét fejezte ki a Dél-dunántúli Építész Kamarának az emléktábláért, amelyet Breuer Marcell szülőházán, az Irgalmasok utcája 4. szám alatt avattak fel.

„Amit a kiállítással kapcsolatban kiemelnék, hogy a kettősségre épül: Breuer Marcellt mint építészt és mint bútortervezőt kívánjuk bemutatni. Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez a kiállítás nem jöhetett volna létre a társintézmények együttműködése nélkül” – mondta Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője. Majd a kiállítást Várkonyi György művészettörténész nyitotta meg, aki Breuer 1977-ben barátjának – Major Máténak – írt leveléből idézett.

A kiállítás első szakasza Breuer gyermekkorának bemutatására helyezte a hangsúlyt, itt családi és iskolai képek láthatók. Majd a bútorok kerültek terítékre, ahol Kardos István Breuerrel készült interjúját is végignézhetjük. Itt kerülnek bemutatásra a kollégák, társtervezők is. Majd továbbhaladva a legnevezetesebb épületeit mutatják be makettek, tervrajzok és fotók formájában. A makettek Bajusz Csaba és Menyhárt Marcell Dániel munkái, és mint az az ember, aki járt ezeknek az épületeknek egy részénél, mondhatom, hogy elég jól visszatükrözik a valóságot. A fotók Sébastien PéchanartMezősi Ágnes és Molnár Tamás munkái, illetve archív képeket és fotódokumentációkat is bemutatnak. A legutolsó térben Breuer levelezésébe pillanthatunk bele, és innen nyílik egy vetítőterem, ahol Seres Tamás 2020-ban készült, Breuer című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők. Érdemes időt szánni a tárlat végignézésére. A kiállítás sikeréhez hozzájárult még az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívuma, a Syracuse University Breuer-archívuma, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és más bútordarabok is emelik a tárlat fényét.

„Kivételesen kevés képet csatolok, inkább menjenek el, és szánjanak egy fél napot arra, hogy végignézik, nem fognak csalódni.Biztosan sok mindent kihagytam, de számomra a megnyitó eufóriája hatalmas volt.” mondta Fekete Valéria, a kiállítás kurátora. 

A kiállítás 2024. január 14-ig látogatható. Az M21 galéria nyitvatartásáról pedig itt tájékozódhatnak.

Forrás:  TERVLAP

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. december 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton