hírlevél | 2023. 11. 20.




A minőségen spórolni drága!

A Mapei Kft. idei kutatásából kiderült: a kontármunkák átlagos kárösszege 820 236 forintra emelkedett idén.


 

Ahogy tavaly, úgy idén is elkészítette a Mapei Kft. országos, Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) kutatását, amelyből kiderült: az építőiparba vetett bizalom országos átlagban 3,35 pontra apadt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest. Az 2023. augusztusában elvégzett országos kutatás egy 2000 fős, nemre, településtípusra és régióra reprezentatív mintán alapult. A kutatás célja a bizalom szintjének felmérése az építőiparban.

Az online konferencián ismertetett adatokat idén is Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője prezentálta. Az adatok szerint Magyarországon aggodalomra ad okot az építőiparban tapasztalható bizalomcsökkenés és a kontárkárok emelkedése. Egy év alatt az átlagos kontármunkák által okozott kár 82 235 forinttal nőtt, elérve a 820 236 forintot, ami több mint 10 százalékos emelkedést mutat az előző év augusztusához képest. Kismértékben, de nőtt a kontármunka-károsultak aránya is, idén augusztusban 23 százalék, míg tavaly ugyanebben az időszakban 21 százalék volt.

Markovich Béla úgy véli, a kontármunkák növekedése jelentős részben az áremelkedések hatásaival, valamint a beruházások számának csökkenésével magyarázható. Az építőipari szakember szerint az emelkedő építési költségek és általános gazdasági kihívások miatt az építtetők arra törekedtek, hogy költségeiket csökkentsék. Ennek érdekében alacsonyabb minőségű és árú anyagokat választottak, valamint olyan szakembereket alkalmaztak, akik alacsonyabb áron dolgoznak. Ez a gyakorlat hozzájárult a kontármunka elterjedéséhez.

„A minőségen spórolni drága! Ne a jó minőségű építőanyagokon és a jó szakembereken spóroljunk, hanem a jó minőséget igyekezzünk jó áron megszerezni. Hosszú távon ez mindig jobban megéri” – tanácsolja Markovich.

A kontármunkák átlagos kárösszegének regionális megoszlása egyenetlen képet mutat. Az idei évben Észak-Magyarországon a kontármunkák átlagos kára a legalacsonyabb, mindössze 413 ezer forint. Ezzel szemben a Dél-Alföldön közel háromszorosára nőtt, elérve 1,2 millió forintot. A régióban a károk közel kétszeresére emelkedtek az előző évhez képest, részben néhány kiemelkedően magas káresemény hatására. Hasonlóan jelentősen emelkedett a kontármunkák kárösszege a nyugat-magyarországi régióban, valamint az Észak-Alföldön. Az előbbinél a kárösszeg 1 millió forint fölé emelkedett, utóbbinál 825 ezer forint volt. Kismértékben csökkent, de még mindig 1 millió feletti a kárösszeg a Pest vármegyét lefedő közép-magyarországi régióban. Ugyancsak jelentősen, 600 ezer forintra csökkent az átlagos kár a Közép-Dunántúlon. Budapesten alig érezhetően emelkedett a károk mértéke.

Elpárolgott a bizalom

Az elmúlt időszakban markánsan csökkent az építőipari szakemberekbe vetett bizalom. Az országos építőipari bizalmi index augusztusban 3,35 ponton állt, szemben az egy évvel korábbi 3,6 ponttal. A válaszok elemzése alapján ennek hátterében a szakemberhiány, az áremelkedés, minőségi problémák, és az infláció által kiváltott kedvezőtlen hatások állnak.

Az ötcsillagos értékelések aránya nem változott a múlt évhez képest. Azonban jelentősen, 22-ről 35 százalékra emelkedett az 1 és 2 csillagos értékelések száma. „A bizalom ilyen mértékű csökkenése elsősorban az építőipar helyzetének szól. Nem a szakemberek lettek rosszabbak, hanem az árak emelkedése, a szakemberhiány, az infláció, a magas hitelkamatok miatt büntették a korábbinál több negatív értékeléssel a szakembereket” – állítja az ügyvezető.

A területi adatokból jól látható a hangulat változása. Minden vármegyében csökkent az Építőipari Bizalmi Index. A legnagyobb mértékű változás Győr-Moson-Sopron vármegyében volt: 3,70 pontról 3,16 pontra csökkent. Ugyancsak jelentős csökkenés történt Zala vármegyében, ahol a bizalom 3,76 pontról 3,31 pontra esett vissza. Az építőipari bizalomban a legkiemelkedőbb értékeket Heves, Békés, Tolna és Veszprém megyék mutatják, míg a legalacsonyabb szinteket Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Nógrád megyék és Budapest regisztrálják.

A szakembereken csattant az ostor

A szakmák megítélése hasonlóan alakult. Három szakmát kivéve minden szakmacsoportban csökkent a bizalmi index. A legalacsonyabb az ács szakma bizalmi indexe, mindössze 2,91 pont. Ez a szakma szenvedte el a legjelentősebb bizalomvesztést is. A bizalom alakulására bizonyára kihatott a fa árának jelentős drágulása, ami miatt az építtetők az „ácsokon verik el a port”.

Ugyanaz a három szakma érte el a legjobb értékelést, mint a múlt évben. A víz- és gázvezeték-szerelők kapták a legmagasabb értékelést 3,97 ponttal, mely alig marad el a gépészek és villanyszerelők 3,96 pontos értékelésétől. Az építtetők bizalmatlannak tűnnek az építőipar jövőjét illetően: a válaszadók majdnem fele, azaz 49 százalék szerint az ágazat rossz irányba halad, míg 27 százalék stagnálásra számít. Ugyanakkor némi reményt sugall, hogy a válaszadók 25 százaléka optimista az építőipar jövőjét illetően. A kontármunkák terén visszafogottak az elvárások: 79 százalékuk nem számít fejlődésre az évtized végéig, és mindössze 20 százalékuk gondolja, hogy a kontármunkák száma csökkenni fog.

Forrás és fotó: Magyarépítők

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. november 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton