hírlevél | 2023. 09. 20.




A diákokat nem riasztja el az építőipari lejtmenet: nőtt a mérnök szakokra felvételizők száma

Az építőipar iránti vonzalom megnövekedett a fiatalok körében, ami megmutatkozik abban, hogy az építőiparimérnök-képzésekre idén összességében ötödével több diák jelentkezett, mint a korábbi években, noha ezek a képzések hosszú ideje hiányszakmának számítanak.


A népszerűségi lista elején az építészmérnöki szak áll, amit a gépész- és az építőmérnöki követ.

A legdivatosabb továbbra is az építész szak, amit a gépészmérnök követ, miközben legkevésbé az építőmérnöki területen erősödött az érdeklődés, noha statikusokra óriási a kereslet a munkaerőpiacon – tájékoztatta a Világgazdaságot Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Az építőiparimérnök-szakok iránt megnövekedett az érdeklődés, és azokon a vezető intézményeken, mint a Budapesti Műszaki Egyetem, a győri Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, idén összességében többen jelentkeztek az építésgazdasági képzésre. Mint az ÉVOSZ elnöke rámutatott, különösen fontosnak ítélik, hogy mindez annak ellenére történt, hogy emelték a felvételi ponthatárt az egyetemek.

Most, hogy tudásban felkészültebb hallgatók kezdik el egyetemi tanulmányaikat és a várakozások szerint felkészültebb végzősök lépnek majd pályára, remélhetőleg kisebb lesz a lemorzsolódás, legalábbis ebben bízik Koji László a mennyiségi és minőségi szintlépés kapcsán.

Az ÉVOSZ információi szerint összességében körülbelül 20 százalékkal többen vágnak bele az építőiparimérnök-képzésbe nappali tagozaton. Győrben kiemelkedően nőtt a hallgatói létszám, a Szent István Egyetemen kétszer annyian kezdik el tanulmányaikat, mint tavaly. 

Nőtt a külföldi hallgatók száma is az építőipar szempontjából releváns területeken, mindenekelőtt a pécsi egyetemen.

Két szempontból is fontos ez: egyrészt nemzetközi tapasztalat, hogy első munkahelyként sokan maradnak ott, ahol egyetemet végeznek, másrészt pedig hazatérve is igyekszik a többség oszoros kapcsolatot tartani az adott ország építőiparával, illetve annak szereplőivel.

A tanévkezdés alkalmából az ÉVOSZ hangsúlyozza a szakmai gyakorlatok megújításának és a duális képzések szélesítésének fontosságát. Az egyetemeknél olyan tantervet támogatnak, amely lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy már az első évüktől kezdve kiépítsék vállalati kapcsolataikat és részt vegyenek vállalkozásoknál zajló gyakorlatokban. Így a diákok már a tanulmányaik kezdetén aktív gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek és elmélyülhetnek a valós munkavégzésben.

Forrás és teljes cikk: vg.hu

Fotó:     Shuttlerstock

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. szeptember 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton