hírlevél | 2023. 08. 21.
All in – csomagoló anyag a betonkeverőbe?

A Baumit folyamatos termékfejlesztésének fókuszában már hosszú évek óta olyan termékek állnak, melyek úgy tudnak hozzájárulni az egészségesebb lakókörnyezet kialakításához, hogy közben megfelelnek az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak és a fenntartható fejlődés követelményeinek is.


A jelenleg is futó fejlesztések egy másik iránya az újrahasznosított anyagok felhasználási lehetőségeinek vizsgálata. Ez jelentheti egyes újrahasznosított anyagok használatát a termékek csomagolásánál (pl. újrahasznosított műanyagból készülő vödör), de akár a termékek összetételében is (pl. építési törmelék felhasználása a betonok adalékanyagában).

Különleges és egyedi megoldásoknak számítanak azok a megoldások, amikor a csomagolás is „beépül”, azaz része lesz a kész épületszerkezetnek. Ebben a folyamatban nyitott új fejezetet a Baumit egyik új terméke. Jól ismert tény, hogy a világon – s így hazánkban is – évről évre emelkedik a keletkező csomagolási hulladék mennyisége. Nem kivétel ez alól az építőipar sem, ahol egyre nagyobb problémát okoz az építkezéseken az építőanyagok csomagolóanyagának kezelése, tárolása és elhelyezése. Figyelve korunk környezetvédelmi tendenciáit biztosak lehetünk abban, hogy a környezetbarát és újrahasznosítható csomagolóanyagok használatára vonatkozó – mind szigorúbb – előírások a jövőben egyre komolyabban fogják érinteni az építőipari tevékenységeket is.

Maga a termék egy gyárilag előkevert szárazbeton, melyhez az építés helyszínén csak vizet kell keverni. Alkalmas mindenféle kisebb betonozási és javítási munkához a házban és a ház körül. Felhasználható minden olyan területen, ahol nincsen komolyabb statikai igénybevétel. (Ennek az az oka, hogy a gyárilag kevert zsákos betonok esetében a vizet az építkezésen adják az anyaghoz és az előírttól eltérő keverővíz-mennyiség alkalmazásakor a kész beton végleges szilárdsága nagymértékben módosulhat a tervezetthez képest).

Az igazi újdonságot a termék csomagolása jelenti. Ezeket a papírzsákokat ugyanis a szárazbetonnal együtt bele lehet dobni a keverőbe, speciális anyagának köszönhetően vízzel érintkezve a keverés közben szemmel nem látható elemekre bomlik és magát a betont erősítő szálerősítésként még annak teherbírását is javítja. A megoldás további előnye, hogy a munka után semmiféle építési hulladék nem keletkezik – jelentősen megkönnyítve mind a ház körüli, mind a nagyobb építkezéseken történő felhasználást.

Forrás: Otthontérkép Magazin

Fotó: Canva.com

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. augusztus 21.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton