hírlevél | 2022. 03. 09.




Vidám tengeri fuvallat rózsaszínben

Rózsaszín beton borítja az angol tengerparton felépült otthont, mely derűsen dacol a zord környezeti adottságokkal.


 

A brit tengerpart nem kifejezetten nevezhető a nemzetközi turizmus kedvelt célpontjának, pedig a szigetország közel 12 és fél ezer kilométer hosszú partvonala rendkívül változatos történelmi és természeti látnivalók sokaságával a britek kedvenc pihenőhelye, nyugalmas távolságban a városok zajától.

Az RX Architects építészei mediterrán tengerparti házakról vettek a példát a Seabreeze (Tengeri fuvallat) tervezésekor, mely egy csiszolt rózsaszín betonfelületekkel borított nyaralóépület Kelet-Sussexben. Az angliai Camber Sands strandon található házat egy háromgyermekes házaspárnak tervezték, egy korábban ott állt ház helyére. Vidám hangulatú otthon kialakítását kérte a megrendelő a családja számára, olyan belső térrel, amely alkalmazkodik a változó igényeikhez.

A ház méretét és tömegét egyértelmű korlátok közé szorították a helyi szabályozók, amelyek lényegében csak a meglévő épület azonos kubatúra megtartásával történő cseréjét tettek lehetővé.

Külsőleg a Seabreeze-t teljesen sík homlokzatfelületek jellemzik, ablakai párkány nélküliek, hogy megakadályozzák a homok felhalmozódását az éleken. Az épület  strapabíró mikroszálas betonnal lezárt, rózsaszín pigmenttel színezett külseje segít ellenállni az erős szélnek, a folytonosan mozgásban lévő homoknak és a sós levegőnek. A házat ereszcsatornák nélkül tervezték, mivel ezeket eltömítheti a homok. Ehelyett a csapadékvíz a házból közvetlenül a homokba folyik, ahol természetesen elszikkad. A ház szándékosan egyszerű formája miatt az építészek rózsaszín pigmentet adtak a beton bevonathoz, hogy tompítsa annak nyers megjelenését.

A Seabreeze egy nyitott terű nappalit foglal magában nagy ablakokkal, kilátással a tengerpartra, valamint három kétágyas hálószobát, hozzájuk tartozó fürdőszobákkal. A kis spa-egységben gőzfürdő, szauna és merülőmedence található.

A szülői hálószobában egy ablakfülke is található, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a használóban azt az érzést keltsék, mintha a homokos tengerpart felett lebegne, zavartalan kilátás biztosítva a tengerre.

Az épületet passzívan fűtik és hűtik hővisszanyerős szellőzőrendszerrel, valamint két 90 méteres mélytalajszondával, míg a háromrétegű ablakok csökkentik a szabad part okozta zord környezetből származó időjárási hatásokat és a zajterhelést.

Forrás:  tervlap.hu

Fotó: Richard Chivers

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. március 9.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2022 Minden jog fenntartva - CeMBeton