hírlevél | 2024. 03. 19.




Jönnek a digitális megoldások az építőiparban is - A verseny a fejekben dől el

Az előrejelzések szerint idén sem lesz könnyű éve az építőipari cégeknek, a szűkülő piacon élesedő versenyben az „előre menekülés” lehet a megoldás.


 

Itt jönnek a képbe a hatékonyságot növelő digitális eszközök – a szoftveres kalkulációtól akár a mesterséges intelligenciáig – a nyertesek pedig azok a cégek lesznek, amelyek mielőbb felismerik az ebben rejlő lehetőségeket. A Wavin segítségével megismerkedhetünk az építőipart forradalmasító megoldásokkal.

Habarcs, malter, beton, daruk – és szoftverek

Bár ma egy építkezés első ránézésre aligha különbözik attól, amit korábban megszokhattunk, a szektor a felszín alatt komoly változásokon esett át az elmúlt években. A munkaerő- és alapanyaghiány, illetve az infláció komoly kihívás elé állította a szakembereket – nem is beszélve a fenntarthatósági követelményekről, vagy akár és hulladékgazdálkodásról. A Wavin Digitális Megoldások Globális Igazgatója, Vasilis Paschos szerint a dinamikusan fejlődő építőiparban a verseny most a fejekben dől el, a digitális megoldásokra nyitott vállalkozások korábban nem látott előnyre tehetnek szert, hiszen a pontos tervezés, a jobb kommunikáció és a gyorsabb folyamatok mind-mind növelik a hatékonyságot.

A Wavin fókuszcsoportos kutatása 1 szerint a Magyarországon piacvezető épületgépészeti és a mélyépítő cégek többsége ugyan használ digitális technológiát, ám ez eddig inkább a tervezés folyamatára igaz, mintsem a teljes projektre, amely magába foglalná magát az építkezést, illetve az épületek üzemeltetését is. Problémát jelent az is, hogy a digitális eszközök költségét nehezen tudják érvényesíteni a megrendelők felé.

De milyen eszközök közül választhatnak a szakemberek? Tekintsük át a lehetőségeket!

Kalkulációs eszközök

A különböző online kalkulátorok a legegyszerűbben használható, többnyire ingyenes eszközök, melyeknek köszönhetően átlátható és pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen és mennyi építőanyagra van szükség egy projekt megvalósításához. A pontos anyaglista a felületfűtés, a szikkasztó, vagy az intelligens vezérlésű fűtés-hűtés kialakításában segít, de akár az épület zajszintjének felmérése is megoldható digitális megoldással. A kalkulációs eszközökkel jelentősen lerövidül a tervezésre szánt idő, ráadásul nemcsak a tervező, hanem a megrendelő számára is átláthatóvá válik az anyaglista – és persze az ahhoz kapcsolódó költségek is. A Wavin kalkulátorai közül az energiahatékony működést biztosító felületfűtés kalkulátorok a legnépszerűbbek.

Épületinformációs modellezés

Költségesebbek és betanulást is igényelnek az épületinformációs modellező szoftverek, melyek egyetlen 3D-s modell segítségével teszik lehetővé az épületek digitális tervezését, optimalizálását és inetgrálhatóak az épület működését szimuláló szoftverrel is. Az adatbázis az építőanyagokkal kapcsolatos összes információt is tartalmazza, beleértve az élettartamot, a hangáteresztő képességet, a tűzvédelmi adatokat és az árakat. Ilyen szoftverek segítségével pontosan tervezhetők például a vízvezeték- és vízelvezető rendszerek: a Wavin BIM Revit csomagjai által kialakított tervek 100%-ban megegyeznek a ténylegesen beépített csővezetékekkel. Többek között a Wavin BIM megoldásait használták a világ egyik legenergiahatékonyabb épülete, a norvég Powerhouse Brattørkaia megalkotásakor. Az épületinformációs modellezés bevezetése Magyarországon is prioritás, a tavaly alakult Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács feladata a keretrendszer kidolgozása.

AI, ML, VR, AR – ez mind a (közel)jövő zenéje?

A virtuális valóság (VR) és az "kiterjesztett valóság" (AR) technológiái, amelyek a 3D szimulációra épülnek, valamint a mesterséges intelligencia (AI) és az azt alkalmazó "gépi tanulás" (MI) révén a korábbi tapasztalatok és megfigyelések felhasználásával új dimenziókba repítik az építőipart. A Deloitte szerint az AI és az előrehaladott adatelemzés akár 10-15 százalékos költségmegtakarítást is hozhatnak az építési projektek során. Bár ezek a technológiák egyre elérhetőbbé válnak, mégis, a legköltségesebb és legtöbb tanulást igénylő eszközök közé tartoznak.

A Wavin Digitális Megoldások Globális Igazgatója, Vasilis Paschos szerint az egymással kompatibilis, „összekapcsolható” termékek, digitális szolgáltatások kulcsszerepet fognak játszani abban, hogy a mai épületek okos, hatékony és egészséges életterekké váljanak. „A Wavinnál stratégiánk központjában a digitális megoldások állnak, segítségükkel pedig a legjobb technológiákat és életérzést nyújthatjuk ügyfeleinkenk” – tette hozzá a szakember.

Forrás és fotó: Épületgépész

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. március 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton