hírlevél | 2024. 02. 19.




Gyémánt légköri szén-dioxidból

Az egyik leghírhedtebb üvegházhatású gázból gyártanak gyémántot Amerikában.
A világon elsőként állít elő légköri szén-dioxidból gyémántot egy Aether Diamonds nevű, New Yorki-i startup. A cég szerint az általuk alkotott szintetikus drágakő megalkotásához karátonként 20 tonna üvegházhatású gázt kell kivonni az atmoszférából.


A klímaváltozás elleni küzdelem elősegítése mellett ez a gyártási módszer a gyémántbányászatban tapasztalható emberi jogi visszaélések számát is jelentősen visszaszoríthatja.

Az Aether egy Climeworks nevű, svájci székhelyű vállalattól szerzi be a gyémántgyártáshoz szükséges, káros légnemű anyagot.  A Climeworks a gázt a közvetlen szén-dioxid-leválasztás módszerével szippantja ki a levegőből.

Az Aether következő lépésként egy szabadalmaztatott eljáráson keresztül metánná (CH4) alakítja, majd pedig gyémántreaktorokba csatornázza a felvásárolt szén-dioxidot. A gyártó ezt követően kémiai gőzfázisú leválasztással nyers gyémántot növeszt a reaktorokban.

A kémiai gőzfázisú leválasztás procedúrája vákuumközeli körülmények között nagyon forró hőmérsékletre melegíti a gázokat, s mint ilyen az energiaigénye igencsak magas. Az Aether ennek ellenére azt állítja, hogy a gyártás összes szakaszában kizárólag megújuló energiaforrásokat hasznosít.

Amikor már kellő mennyiségű nyers gyémánt képződött, az amerikai cég a mesterséges ásványt Szúrat indiai városába szállítja, ahol is a szakemberek csillogóan simára csiszolják a drágakövet. Az utolsó fázisban az újdonsült kincs visszakerül New Yorkba, ahol önmagában vagy ékszerekbe ágyazva már meg is kezdődik az értékesítése.

Fotó:     Aestherdiamonds

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. február 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton