hírlevél | 2024. 01. 16.




Holcim cementből épül a legújabb Duna-híd

A Duna magyarországi főágán épülő feszített-függesztett híd a 20. lesz, amely átszeli a folyót, lerövidítve ezzel a Kalocsát és Paksot összekötő közlekedés időtartamát.


● A híd a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében készül, a Holcim Magyarország Kft. cementtermékeinek felhasználásával.

● Az ütemterv szerint az utolsó mederhíd elem várhatóan 2024. év elején kerül majd beemelésre.

A Kalocsa–Paks közúti Duna-híd építése az utolsó szakaszába lépett. Magyarország jelenlegi legnagyobb hídépítési projektje, amely a Holcim Magyarország Kft. cementjével épül, látványosan halad előre és várhatóan a jövő év első felében kerül majd átadásra.

Jó ütemben halad a közel 1 kilométeres híd építése

A vállalkozási szerződés 2020. évi megkötését és 2021 év eleji hatályba lépését követően 2021 nyarán indult hídépítési munkák során már elkészült a B1 keretműtárgy szerkezete és megtörténtek az aszfaltozási munkák is. A B2 bal ártéri híd 220 méter, valamint a jobb ártéri híd 286 méter hosszú szerkezete elnyerte végleges formáját, harmonikus egységet alkot a felszerelt kerékpáros korlátokkal.

Az 1. és 10. hídfőnél a dilatációs szerkezet beépítésre került, így a híd mozgásától függetlenül, akadály nélkül megközelíthető a mederhíd az építési forgalom számára a bal partról és a jobb partról egyaránt. A felszerkezet sóvédelmi és szigetelési munkáit követően megtörtént a közúti forgalmi pálya öntött aszfaltozása, miközben a hídfőtartó külső szerkezete is megkapta a teljes korrózióvédelmi rétegrendet. A híd belsejében már kiépült a vizsgálójárda, az elektromos és monitoring hálózatot pedig szakaszosan kivitelezik.

Az átlagos Duna vízszint fölé 40 méterrel magasodó mederhíd 5. és 6. támasz feletti pilonjai már 10-10 szintnyi (2x10x4=80db), összesen 80 db ferdekábellel vesznek részt a szabadon szerelt mederhíd teherviselésében. Adott munkafázisban a mederhíd kalocsai és paksi ágának főtartószerkezete a támasztól egyaránt 97,5 méterre ágaskodik a projekt teljes időtartama alatt zavartalanul üzemelő nemzetközi hajózási útvonal fölé, míg a parti mederhíd ágak zárása már megtörtént.

A jobb ártéri híd szerelőtere elbontásra került, így megkezdődhetett az árvízvédelmi töltés mentett oldalán a B3 keretműtárgy vasbeton szerkezetének kivitelezése, mely a vízügyi igazgatóságok, valamint a Katasztrófavédelem zavartalan átközlekedését biztosítja a későbbiekben az újonnan épülő 512. sz. út alatt. Jelenleg a keretműtárgy alépítménye elkészült, az előregyártott feszített gerendák már beemelésre kerültek a végleges helyükre, a pályalemez kivitelezése befejeződött.

Kiváló minőségű királyegyházi cementet használnak

A hídépítés az építőiparon belül az egyik legösszetettebb feladat, amely nagy igénybevételnek is megfelelő, nagy kezdőszilárdságú cementet kíván. A Kalocsa-Paks Duna-híd egyes munkafázisai során összesen nagyjából 20 000 tonna királyegyházai cementet használtak fel. A föld alatti cölöpözéshez (cölöp, víz alatti betonok, cölöpösszefogók) CEM III/A 32,5 R-MSR, a pillérek, műtárgyak, pályalemezek létesítéshez (pillérek, saruzsámoly, pilon) pedig CEM II/A-S 42,5 R cementet hasznosítottak, amelyek a víz alatti monolit szerkezet stabilitását biztosítják.

„Büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen jelentős projekthez járulhatunk hozzá a Holcim Magyarország Kft. cementtermékeivel. A Kalocsa-Paks-híd az M6-os autópálya 6234 j. összekötő úti csomópontjáig meghosszabbításra kerülő 512. sz. főút hídja, a dél-magyarországi közlekedés egyik új ütőere lesz. A híd építése jól reprezentálja, hogy milyen sokrétű felhasználási módja van a királyegyházai cementnek és hogy a hazai építkezések számára stabil alapként szolgáltathat.” – nyilatkozta Putler Csaba, a Holcim Magyarország Kft. Értékesítési igazgatója.  

Forrás: Holcim Magyarország Kft.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. január 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton