hírlevél | 2024. 01. 16.




Cikcakk a délkelet- és bővülés a kelet-európai építési piacon 2025-ig

Az idén 10. évfordulóját ünneplő EECFA december 15.-én tette közzé legfrissebb építési piaci előrejelzését. Az EECFA délkelet-európai régiójában nincs egyértelmű irány. 2024-ben visszaesés várható, de a jelenlegi forgatókönyv szerint 2025-ben visszatérhet a piac a 2023-as szintre.


2024-ben várhatóan Románia lesz a legnagyobb negatív hozzájáruló a délkelet-európai régió csökkenéséhez, más országok viszont jobb teljesítményre számíthatnak az előrejelzések szerint. Bulgária, Horvátország és Szerbia 2025-ben valószínűleg feljebb lépnek a jelenleginél. Az EECFA kelet-európai régiója bővülést prognosztizál az előrejelzési időszak végéig (2025-ig). Törökország fellendülése lendületet adhat a kelet-európai régió fejlődésének, és az EECFA szerint Oroszországban hamarosan visszaesés várható. Ukrajnában pedig nem túl erős, de növekedés várható.

Az építési piac kilátásai 2025-ig Délkelet-Európában

Bulgária gazdasága 2023-ban veszített lendületéből, ami várhatóan alacsonyabb növekedést eredményez jövőre. Az építési tevékenység is ezt követheti szegmensenként változó teljesítménnyel. Míg a mélyépítés és a nemlakásépítés pozitívan hozzájárulhatnak az előrejelzési időszakig (2025-ig), addig a lakásépítés 2024-től várhatóan jelentéktelen éves növekedést mutat, egy erős időszakot követően.

Horvátország építési teljesítménye valószínűleg tovább bővül, 2023-ban gyorsan, 2024-ben és 2025-ben már mérsékeltebben. A mélyépítés valószínűleg a horvát építőipar kiemelkedő része lesz, míg a magasépítés terén jelentős eltérések lesznek, és összességében kevésbé lesz sikeres, mint korábban.

Románia építési piaca várhatóan idén reálértéken csökkenni fog. A gazdasági növekedés lassulását inflációs nyomás és magas finanszírozási költségek okozzák. Jövőre további lassulás várható, mivel a választások, a költségvetési hiány csökkentése iránti politikai nyomás, a magas szociális kiadások és az új uniós időszakra való átállás komoly kihívások elé állítják az állami építési projekteket.

A magánberuházások kilátásai sem fényesebbek a szűk munkaerőpiac és a jövőre várható lassú fogyasztásnövekedés miatt. 2025-re viszont a növekedés visszatérhet az építési piacra ha ezen akadályok többsége megszűnik.

Idén Szerbia a vártnál jobban teljesített. Az év második felében élénkülő gazdaság és az építőipar rekordot döntött. Míg a magasépítés stabilizálódik, a mélyépítés kettős számjegyű növekedést mutat. Az inflációs nyomás csökkenése segíti a piac stabilizálódását, ugyanakkor a magas kamatlábak továbbra is gátolhatják a rövid távú növekedést.

Szlovéniában idén az augusztusi árvizek súlyosbították a gazdasági kihívásokat, 10 milliárd eurós kárt okozva. Annak ellenére, hogy a munkaerőhiány az építési költségeket és az inflációt megnövelte, az építési piac jelentős bővülést könyvelhet majd el idén a mélyépítési projekteknek köszönhetően, beleértve az árvízi helyreállításokat és infrastrukturális beruházásokat, melyek kulcsszerepet játszhatnak a növekedésben. Ennek ellenére 2024-ben és 2025-ben lassulhat a növekedés, főleg a lakás- és nem lakásépítés területén

Mi várható az EECFA kelet-európai építési piacán

Oroszországban a stabil állami támogatás, a viszonylag kedvező makrogazdasági környezet és az építőipar külső kihívásokkal szembeni ellenálló képessége biztosította az idei növekedést. Ez optimistábbá tette az EECFA 2023-ra vonatkozó előrejelzését. Az iparág fejlesztési stratégiája a lakásépítést valamint a közlekedéssel és az energiával kapcsolatos projekteket helyezi előtérbe. A lendület azonban előreláthatólag nem tart sokáig és a 2024-2025-ös horizonton az építési piac zsugorodhat, főleg a lakásépítés várható visszaesése miatt, mely felülmúlhatja a többi alszektor növekedését.

Az idei évben a török gazdaság két fontos eseményt tapasztalt. Az egyik a februári földrengés utáni épületek és infrastruktúra újjáépítése volt, mely jelentős adóbevétel-kiesést és magas költségvetési hiányt hozott magával. A másik a kamatkör emelkedése volt. A jegybank hosszú hónapok alatt 8,5 bázisponttól 40-re emelte az alapkamatot, ám ez nem volt hatékony az infláció visszaszorításában. Az építőipar lendülete túlszárnyalta a GDP növekedését a földrengés által sújtott területeken történő újjáépítésnek köszönhetően. A magas kamatlábak enyhítették az alacsony kamatpolitika által okozott problémákat, ugyanakkor emelkedést hoztak az építési költségekben és rontották a lakások megfizethetőségét.

Ukrajna építési piacát a folyamatban lévő háború sújtja. Csak a hivatalos adatok szerint csaknem egymillió lakás, több tízezer nem-lakóépület, több ezer kilométernyi út, vasút, híd és egyéb infrastrukturális létesítmény semmisült vagy károsodott meg. Az építőipar részben elvesztette nyersanyag és gyártó bázisát, mivel a legtöbb délen és keleten található kohászati üzem megsemmisült vagy elfoglalták. A háború alatt is kiszámíthatóan fejlődő fő építési szegmensek a megrongálódott lakás- és szociális infrastruktúra helyreállítása, a mélyépítés, illetve az ipari épületek építése és korszerűsítése lehet.

Forrás: EECFA

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. január 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton