hírlevél | 2023. 12. 19.




Gyengült az építőipari aktivitás az euróövezetben

Novemberben immár a tizenkilencedik egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérése alapján.


Novemberben 43,4 pontra emelkedett az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke az idei mélypontot jelentő októberi 42,7 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A legfrissebb HCOB-felmérés BMI-adatai alapján az euróövezeti építőipar novemberben is zsugorodási tartományban maradt, mivel az aktivitás ismét meredeken esett. A kibocsátás visszaesése ugyan mérséklődött, a gyenge kereslet közepette az új megrendelések további jelentős csökkenése miatt azonban a foglalkoztatás 2020 májusa óta, három és fél éve a leggyorsabb ütemben csökkent.

Novemberben az építőipari munkahelyek száma immár zsinórban a kilencedik hónapban csökkent, miközben az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása ismét jelentős mértékben esett. Németországban az építőipari vállalatok beszerzési aktivitása 2010 februárja óta a leggyorsabb ütemben csökkent novemberben.

Eközben az üzleti bizalom is tovább gyengült, az üzleti várakozások egy éve a legalacsonyabb szintre romlottak, a pesszimizmus Németországban és Franciaországban fokozódott, míg az olasz vállalatok optimisták maradtak a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásokat illetően. Az új megrendelések immár 20 hónapja mutattak csökkenést, bár a zsugorodás mértéke mérséklődött novemberben. A költségnyomás ugyanakkor némileg erősödött, az inputárak emelkedése gyorsult.

Forrás: Realista.Ingatlan.com
Fotó:     Getty Images

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. december 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton