hírlevél | 2023. 11. 20.




Betontörmelékkel javítanának fel több hektár szántóföldet

Egy startup azt tervezi, hogy jelentős mennységű betonport szór szét néhány hektár szántóföldön. Azzal kalkulálnak, hogy a betontörmelék javítani fogja a termőföld minőségét, valamint felveheti a kesztyűt a klímaváltozás ellen úgy, hogy növeli a terület karbonmegkötő képességét.


Az ír Silicate startup 500 tonna betontörmeléket tervez szétszórni mintegy 50 hektár szántóföldön Chicago mellett az Egyesült Államokban. Az írországi Sligo-ban székelő vállalat szerint ezzel úgy javíthatnak a termőföld minőségén, hogy egyúttal növelhetik a karbonmegkötő képességét, így támogatva a klímaváltozás elleni küzdelmet - számolt be róla az Euronews.

A startup céljainak az elérését az általuk fejlesztett „enhanced weathering”, azaz „továbbfejlesztett mállás” módszere teszi lehetővé. A technológia a természetes eróziós folyamatokat veszi alapul. Pontosabban azt, hogy a kőzetek fizikai és/vagy kémiai folyamatok hatására aprózódnak. Az írek ezt a folyamtot gyorsítják fel építkezésekről beszerzett, fel nem használt betonelemeken, így alakítják porrá a betontömböket. A kapott apró szilikátokkal pedig beborítják a termőföldet.

Az elképzelés az, hogy a talajba kerülő esővíz a betontörmelékkel érintkezve szén-dioxidot kössön le a légkörből, ami aztán a folyókba kerülve vagy oldott formában marad, vagy végül a tengerfenékre süllyed, ilyen formában lekötve és kivonva a légkörből a szén-dioxidot

A cég alapítója és ügyvezetője, Maurice Bryson szerint a megoldásuk egyszerre fokozhatja a szántóföld produktivitását és juttathatja több szerephez a termőföldet a klímaváltozás elleni küzdelemben. Úgy kalkulálnak, hogy az 500 tonna betonpor 100 tonna szén-dioxidot vonhat ki a légkörből, emellett javíthatja a talaj pH értékét.

Forrás: HaszonAgrár

Fotó: Shutterstock

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. november 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton