hírlevél | 2023. 11. 20.




Az előregyártott betontechnológia nem idézi a házgyári paneles építkezést

Az előregyártott betontermékek már kevés szakemberben idézik a 1980-as évek házgyári paneljeit, és a megkérdezett építkezést, felújítást tervező magánemberek is inkább előnyösnek gondolják ezt az építési módot – derült ki a közelmúltban zajlott felmérésekből.


A Build Communication rendszeresen mérlegeléseket végez az építőipar érintett szakemberei és az építkezők, felújítók között. Az elmúlt években szinte minden piaci szegmensben rögzítettek adatokat a betontechnológia és a betontermékek értékeléséről. Az Októberi Beton újság részletes összefoglalót kínál erről a kutatásról!

Az elmúlt időszakban a munkaerőhiány és az építőanyag- illetve munkadíjak kiszámítását nehezítő bizonytalanságok miatt elterjedtek olyan építési megoldások, melyek gyorsítják az építkezéseket és segítik a költségvetés kezelését. Az egyik ilyen megközelítés az előregyártott betonelemek felhasználásával történő építkezés. Annak ellenére, hogy egyre több családi házas projektben találkozhatunk ilyen rekordsebességre gyorsított előregyártott vasbeton falakkal és födémekkel, a válaszadók mindössze kicsivel több mint 10%-a volt tisztában ezen technológia elterjedésével. Azonban az építkezők, felújítók körében a megkérdezettek 76%-a inkább hisz a technológia előnyeiben, és mindössze a válaszadók 15%-a szerint hasonlít a korábbi építési módhoz, ezért nem szívesen választana egy így készült házat otthonául.

Leginkább betoncseréppel szeretnek fedni

Miközben az építkezők/felújítók körében még mindig népszerűbb a kerámia tetőcserép (41%), és a beton tetőfedő anyag 14%-kal csak a harmadik helyet szerezte meg az alumínium (22%) mögött, addig a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek körében végzett felmérést kitöltők a beton tetőcseréppel dolgoznak a legszívesebben. Az okokat firtató kérdésre a tetőfedők a beton tetőcserepek tartósságát, méretpontosságát, könnyű alkalmazhatóságát, a valamit a gyártók a termékhez kapcsolt szolgáltatásait emelték ki. 

Részletesen a felmérésről a Beton újság hasábjain olvashatnak!

Fotó: Build Communication

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. november 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton