hírlevél | 2023. 11. 20.




A megértett hagyomány

A BORD Építész Stúdió tervezői nem csupán beleállnak, hanem radikálisan átformálják a településen kialakult építészeti öröksége(ke)t. A terveik nemcsak lehetőséget biztosítanak, hanem példázzák is, hogy a „pince” épületként hogyan értelmezhető modern technológia és funkció szemszögéből.


A lankás, napsütötte etyeki dombokat és a gondos kezeket mindig is szerették a nemes gyümölcsök. A borkultúra erősödésével és fellendülésével hazánkban a főváros környéki kertek és pincék felértékelődtek, egyre több komoly borász telepedett meg a remek adottságú dombokon. A cizellálódó alkoholfogyasztást mutatja, hogy a hagyományos borvidéken megjelent az angol tradíciókat meghonosító könnyű, gyümölcsös aromájú almabor, a cider. A szőlőtőkék közé almafákat telepített a BudaPrés családi vállalkozás, de táj jellegét nem törte meg, sőt, a gondos kisbirtokos a családi gazdálkodást folytatja a területén.

Az Etyeki Kúria Borászattal a helyi (beépítési) viszonyokat teljességgel figyelembe vevő kortárs megoldás született, amelynek továbbgondolására is lehetősége volt az építészeknek a cider üzem tervezésekor. 

Az etyeki Öreghegy felé közelítve, s azon felkapaszkodva a cider üzem felé, egy, a hagyományos magastetős formát idéző, de azt alaposan átalakító, újszerű téri megjelenés bontakozik ki. A meglepő rombuszforma alapegység a tradicionális nyeregtetős megoldás tükrözéséből jön létre, hogy aztán ebből vízszintes és függőleges eltolás játékaként és sorolásaként alakuljon és bontakozzon ki az üzem. A domboldal északkeleti lejtőjének tengelyére párhuzamosan helyezett „épületek” egy része a talajba süllyed. Elrejtés és feltárulkozás finom és átgondolt játéka bontakozik ki, amely maximálisan figyelembe veszi a terepviszonyokat és az épület(ek) funkcióit. A szeriális és eltolt, a domboldalból kiemelkedő tömbök mindkét vége üvegfallal záródik, különböző perspektívájú rálátást biztosítva a tájra, az almáskertekre, és esetenként az elkülönülő „belső” feldolgozási műveletekre is.

Szembeötlő még az izgalmas tömegképzést lehetővé tevő anyaghasználat, a vasbeton. Színében nem különbözik a szőlődombokra kapaszkodó terméskő borítású házaktól, ám előre jelzi, megidézi, hogy a korszerű technológiának helye van a gondos családi vállalkozásban. A vasbeton-tartószerkezet azt is lehetővé teszi, hogy helyenként a födém és falak elhagyásával izgalmas vizuális kapcsolatok jöjjenek létre az egyes eltolással kialakított épületrészek belső terei között. Az így kialakított struktúra a „gazda szeméhez” igazított: a gyártás és a forgalmazás az épületben (és közvetlen környékén) lévő összes folyamatára rálátást biztosít úgy, hogy ez részben és időnként az érdeklődő „fogyasztóknak” is megmutatható.

További izgalmas képeket és a formabontó pincészetről részletesebben az Octogon oldalán olvashatnak!

Fotó: Bujnovszky Tamás

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. november 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton