hírlevél | 2023. 10. 19.




Megcsinálták az új akkumulátort: nem kell hozzá más, csak víz, beton és korom

Betonból készítettek akkumulátort a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, találmányukkal ki lehetne váltani a ház energiaellátásának egy részét.


 

A szakembereknek sikerült a betont szuperkondenzátorrá alakítaniuk, így azzal már elektromos áramot is el lehet raktározni. Az erről szóló publikáció a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lapban jelent meg.

A tanulmány szerint a kutatók egy 2021-es ötletet továbbgondolva jöttek rá, hogy egyetlen adalékanyag hozzáadásával elérhető, hogy a beton energiát tudjon tárolni. A recept szerencsére nem túl bonyolult: beton, víz és korom.

New Atlas megjegyzi: mivel az épületek többsége beton alapra épül, ezért egy egyszerű módosítás elég ahhoz, hogy akkumulátorrá változtassuk a házakat, ezzel pedig spóroljanak az áramszámlán a lakók. A számítások szerint nagyjából 45 köbméter beton már elegendő ahhoz, hogy 10 kWh energiát tároljunk benne. Hozzávetőlegesen: egy egyméteres tartófal-szakasz alapozásához nagyjából 0,24 köbméter betonra van szükség.

A technológia most már adott, így ha azt napelemekkel társítanák össze, az adott épület képes lenne jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátást megspórolni azzal, hogy kevesebb áramot használ el a hálózatról.

Forrás:  HVG
Fotó:  Massachusetts Institute of Technology

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. október 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton