hírlevél | 2023. 10. 19.




Így akadályozzák meg a jó ötletek lenyúlását az építőiparban

Az elmúlt években folyamatosan jelentek meg új módszerek, termékek, berendezések és eljárások az építőiparban, a magyar építőipari vállalkozások mégis kevesebb mint fele rendelkezik szellemi tulajdoni oltalommal.


A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) IP Hősök kampányának második állomása az építőipari vállalkozásoknak nyújt segítséget az oltalomszerzéshez.

Az építőipari és a nagykereskedelmi ágazatban működő kkv-knál a legkevésbé valószínű (53%), hogy bármilyen szellemitulajdon-védelmi intézkedést eszközölnének – derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) 2022 Intellectual Property SME Scoreboard jelentéséből. Az elmúlt évtized során az építőiparban észlelhető egy növekvő tendencia, amely a szellemi tulajdon oltalomszerzések terén mutatkozik meg.

A szellemi tulajdon védelme az azt alkalmazó vállalkozásoknak gyakran jelent plusz bevételt, ami igaz az építőipari szereplőkre is – az egy alkalmazottra jutó bevétel körülbelül 68 százalékkal magasabb a szellemitulajdon-jogokkal rendelkező kkv-k esetében, mint azoknál, amelyek nem rendelkeznek ezekkel. Az iparjogvédelmi oltalmak megszerzése és a szerzői jog egyszerre segít megőrizni, megvédeni és előtérbe helyezni az iparági innovációkat, valamint megerősíteni a vállalati érték növekedését és az imázs megerősítését.

Az IP Hősök kezdeményezés célja, hogy minél több segítséget adjon az építőipari vállalkozásoknak. A kampány során különböző eszközök segítik az oltalomszerzés lépéseinek és fontosságának átadását, az SZTNH közösségi média felületein és weboldalán színes infografikák és gyakorlati példák segítik a könnyű megértést. A nagykövetek (Ingatlan.com és Barabás Téglakő) pedig videós formában is mesélnek a saját tapasztalataikról.

„Az építőiparban folyamatosan jelennek meg új módszerek, termékek és eljárások. Az ilyen innovációkat a megfelelő jogvédelemmel szükséges felvértezni, mely a megfelelő megkülönböztető jegyekkel a márkaimázs kialakításához is hozzájárulhat. Az SZTNH-nál ebben szeretnénk segítséget nyújtani a magyar építőpari vállalkozásoknak” – fogalmazott Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

A védjegyoltalomnak számos előnye van, hiszen megkülönbözteti a terméket a versenytársak termékeitől. Az innovációkba fektetett források nem térülhetnek meg, ha valaki lemásolja a terméket, az eljárást, vagy a megjelölést, hiszen azt a bevételt az innovátortól veszik el. A szellemi tulajdon védelme az építőiparban lehetőséget teremt az egyedi termékek, szolgáltatások és innovációk jogi védelmére az engedély nélküli használókkal szemben. Egy épület tervrajza szerzői jogi oltalom alatt áll, az egyedi eljárások, innovációk vagy új anyagok és építészeti megoldások pedig szabadalmi bejelentés útján védhetők. Továbbá, a márkáknak és logóknak is lehet védjegyoltalma, ami garanciát nyújt az eredetiségükre és védelmére.

Ezen túlmenően, a formatervezésiminta-oltalom révén lehetőség nyílik a dizájn védelmére, míg a használatiminta-oltalom segítségével az építőiparban alkalmazott eszközök, berendezések és szerkezetek oltalma valósulhat meg. A kampány során színes infografikák és diagramok közérthetően és áttekinthetően vezetik végig az érdeklődőket az oltalomszerzés folyamatán, valamint részletes tájékoztatást nyújtanak az iparágon belüli legfontosabb védelmi lehetőségekről. Emellett a hivatal akár ingyenes szellemivagyon-diagnózist (IP Scan), egyéb tájékoztatást (például az elérhető támogatásokról, pályázatokról) is nyújt az érdeklődő építőipari cégeknek.

Forrás: Ternd FM
Fotó:     Canva

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. október 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton