hírlevél | 2023. 10. 19.




Beton Fesztivál 2023 - Fókuszban a fenntartható fejlődés és a dekarbonizáció

A beton.hu igazi fesztiválhangulatot teremtve, a Lágymányosi-öböl partján, gyönyörű természeti környezetben rendezte meg a Beton Fesztivált az építőipar szakemberei számára.


Az egynapos szakmai esemény központi témája ezúttal a beton művészet, a fenntartható fejlődés és a dekarbonizáció volt. A rendezvényt élőben online is közvetítették, melyet bármikor vissza lehet nézni.

Fenntartható fejlődés és dekarbonizáció az építőiparban

Az előző évi fesztiválon a beton előtt álló legnagyobb kihívásként a körforgásos, karbonsemleges gazdaságra való átállás során az iparág előtt álló problémákat tárták fel. Az elkövetkező évek, évtizedek a problémákra adandó válaszokról, technológiai megoldásokról fognak szólni, ezért a témát folytatva idén a fenntartható fejlődést és a dekarbonizációt helyezték a rendezvény fókuszába, megfűszerezve beton dizájn megoldásokkal.

A fesztivált Galló Ferenc, a Magyar Betonelemgyártó Szövetség elnöke nyitotta meg, aki a beton sokszínűségével kezdte beszédét.

A fesztivál célja bemutatni a beton sokoldalúságát és szépségét, megismertetni a felhasználás legújabb trendjeit, és találkozni a betonművészet kiemelkedő alkotásaival és képviselőivel. Mint a beton az építkezések alapja, úgy az emberi kapcsolatok az életünk alapját biztosítják. Ezért hagyományosan széleskörű iparági jelenlét gazdagította a fesztivált. Az alapanyaggyártóktól és betonelemgyártóktól kezdve a tervezőkön, kivitelezőkön, tanúsító irodákon át egészen a szakma meghatározó oktatóiig és kutatóiig terjedő paletta mutatkozott be. A szervezők nem feledkeztek meg a jövő generációjáról sem, hiszen az egyetemi hallgatók is képviseltették magukat.

A fesztivál programkínálata éppen olyan sokarcú , mint maga a beton.

A nyitóbeszédet követően Boldog Anita, az AB Concrete Design alapítója a „Beton térfoglalásáról az iparművészetben és a design-ban” címmel tartott előadást, majd Rácz Attila, a MABESZ ügyvezetője az iparág törekvéseiről, a fenntartható fejlődésről, a dekarbonizációról, valamint az ezzel kapcsolatos fejlesztési irányvonalakról és lehetőségekről tartott nagyon szerteágazó előadást.

Pollák András, a Széchenyi István Egyetemről, a SZEnavis alapítója és csapatvezetője, a betonkenu építés és versenyek világában nemcsak a kenuk készítéséről, hanem a szakmai közösségépítés módjáról és fontosságáról is beszélt. Rámutatott arra, hogy ezen közösségek és az iparági szereplők összekapcsolásának milyen hatalmas lehetőségei rejlenek.

Az előregyártott vasbeton csarnokrendszerek tervezési metódusáról, és a tervezéssel kapcsolatos kihívásokról Styaszny Sándor statikus tervező, az Akonstrukt Kft. ügyvezetője tartott ismertetőt.

A szakmai előadásokat Tóth Emília a Duna Aszfalt Zrt. technológiai főmérnöke zárta. Napjaink legnagyobb hídépítési projektjét, a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséi folyamatát mutatta be egészen a kezdetektől a jelenlegi készültségi szintig.

A szakmai előadások és beszélgetések mellett továbbra is nagy népszerűségnek örvendett a betonban rejlő sokszínűséget bemutató „betondizájnerek” kiállítása.

A MABESZ hagyományteremtő céllal alapított életműdíjak átadására idén első alkalommal került sor, olyan szakmai kiválóságoknak, akik szakmai pályafutások során sokat tettek a szakmáért és a hazai betonelemgyártás megerősödéséért.

A díjakat Galló Ferenc, a MABESZ elnöke adta át Dr. Hajtó Ödönnek, Papanek Zsoltnak, Tápai Antalnak, és nem utolsó sorban Kovács Ferencnek (posztumusz), akiknek ezúton is gratulálunk.

Minden építés alapja 2023

Hagyományosan a Beton Fesztivál keretében került sor a „Minden építés alapja” betonpályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására. Az egyetemi hallgatók számára meghirdetett pályázatra mindkét kategóriában többségében rendkívül magas színvonalú pályamunkák érkeztek, melyeket független bíráló bizottság értékelt. A bizottság kiválasztott három kiváló pályamunkát a betonépítés és az építészet kategóriában, továbbá két pályamunkát az anyag és technológia kategóriában. Ezen felül, egy pályamunkát is elismerésben részesítettek innovációjáért, továbbá egy pályázat az előregyártott betonelemek magas szintű alkalmazásáért kapott különdíjat. Az eredményeket a Bíráló Bizottság részéről Pálfy Sándor DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztika Tanszékének professzor emeritusa hirdette ki, míg a díjakat Galló Ferenc a MABESZ elnöke és Urbán Ferenc a CeMBeton oktatási bizottsága részéről adták át. A szervezők köszönték a pályázaton résztvevők munkáját, valamint gratuláltak a díjazottaknak. A díjazott pályaművek a beton.hu weboldalán tekinthetők meg.

A rendezvényen készült képeket megtekintheti a beton.hu Facebook oldalán!

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. október 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton