hírlevél | 2023. 06. 20.




A BIM alkalmazása jelentősen hozzájárul az építőipar hatékonyságának növeléséhez

Az Épületinformációs Modellezés (Building Information Modelling – BIM) az elmúlt évtizedben óriási hatással volt az építőiparra.



Egy új digitális technológia bevezetése időt és komoly beruházást igényel, ezért sok kisebb vállalkozás vonakodik a használatától. Mivel azonban Magyarország építőiparába a BIM (building information modelling) egyre inkább beépül, egyre nehezebb lesz tudomást sem venni róla. A BIM rendszer alkalmazása a tervezéstől, a kivitelezésen át az üzemeltetésig jelentősen javítja a magyar építőipar hatékonyságát, ami főként a költségek csökkenésében lesz tetten érhető.

A tervezett törvény, amely az állami építési beruházások rendjéről szól, előírja, hogy az uniós közbeszerzési értékhatárt elérő vagy meghaladó becsült értékű állami beruházások esetén az építtetőnek kötelezővé kell tennie a BIM (Épületinformációs modellezés) alapú műszaki megvalósítás rendszerének alkalmazását a beruházás teljes életciklusában.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke arról számolt be, hogy Nyugat-Európában, ahol a BIM módszertant alkalmazták, ott az egyes létesítmények megvalósításának költségeit 18-20 százalékkal tudták csökkenteni.

Az ÉVOSZ elnöke szerint Magyarországon a közepes és nagy léptékű létesítmények megvalósításához körülbelül 8-10 év szükséges ahhoz, hogy a BIM alkalmazása „átütő erejűvé váljon".

A BIM szemlélet alapján az országban főként közepes és nagy méretű ágazati vállalkozások képesek egységes digitális adatbázis segítségével lefedni a tervezést, kivitelezést és üzemeltetést. Ez kiemelkedően fontos, mivel az országban működő 146 ezer építőipari vállalkozásból 135 ezer mikrovállalkozásnak tekinthető, amelyek kevesebb mint öt embert foglalkoztatnak.

Az ÉVOSZ számításai szerint az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezetet júliusban fogadhatja el a parlament, és ezt követően dolgozzák majd ki az építményinformációs modell rendszer részletszabályait.

Reicher Péter, a Graphisoft SE Magyarországért felelős igazgatója szerint a magyar mérnökök 92 százaléka már az általuk fejlesztett építész szoftverrel (Archicad) dolgozik. A szakembereknek meg kell tanulniuk „BIM-ül" tervezni a meglévő digitális eszközeiken és olyan adatbázist építeni, amely segítségével a kivitelezők meg tudják valósítani az adott projektet.

A BIM-rendszer alkalmazásával a kivitelezők és az üzemeltetők kevesebb munkaerővel, kevesebb építőanyag felhasználásával és a költségkereten belül gyorsabban tudják megvalósítani és üzemeltetni az épületeket a korábbiakhoz képest.

A Graphisoft és a Tangens Kft. is a német Nemetschek csoport tagja, amely Európa legnagyobb építőipari szoftverfejlesztő és értékesítő vállalatcsoportjához tartozik.

Forrás: hirado.hu
kép: tahm.com

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. június 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton