hírlevél | 2023. 04. 20.




Ez a látszóbeton védmű lett Barcelona legújabb látványossága!

A műtárgy egyszerre több funkciót is betölt: hullámtörő, védőgát, elemelt partfalú sétány és kilátó is egyben.


 

Az Escaleras y Mirador Vela egy különleges atmoszférájú helyen valósult meg, megújult kontextust létrehozva a tenger és a szárazföld között.  Az erős ár-apály tevékenység ellensúlyozására és a közvetlen szomszédságában elhelyezkedő, egyedi megjelenésű W Hotel védelme érdekében akár egy egyszerű hullámtörő kialakítása is elegendő lett volna, ez a partszakasz mégis egyedülálló látványosságot nyújt, újraértelmezve a város és a tenger kapcsolatát.

A terület újragondolása egy zsákutca felszámolásával sokat javított a híres W Hotel és környéke megközelíthetőségén, emellett megoldja a problémát, hogy az olykor zabolázatlan tenger és a környékre látogatók békében megférjenek egymás mellett. 

A zömében vasbeton műtárgyat háromszög alakú, bio-receptív előregyártott látszóbeton panelekkel burkolták, amelyekben alacsony fenntartású száloptikás világítási rendszer, valamint némi őshonos növényzet (Lobularia Maritima, Lampranthus Spectabilis and Drosanthemum Floribundum) is helyet kapott.

Az Escaleras y Mirador Vela amellett, hogy kivételes vizuális élményt nyújt, a korábbi lezárt zsákutca megszüntetésével megkönnyíti a közlekedést az ezen a partszakaszon arra sétáló gyalogosok számára is.

Forrás: ArchDaily

Fotó: Adrià Goulam

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. április 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton