hírlevél | 2022. 09. 14.




Általános padlóhibák és azok javítási lehetőségei

A Beton Újság augusztusi lapszámának szakmai cikkei között, Hegedüs Csaba írásában olvashatunk az általános padlóhibákról. A cikk írója rávilágít arra, hogy a tervezés és kivitelezés során sokkal kevesebb szerepet kapnak az ipari betonpadlók, mint arra szükség volna.


Az esetleges későbbi padlóhibák javítása egy működő üzemben néha nem hoz 100%-os eredményt, a csere pedig szinte kivitelezhetetetlen küldetés.  Emiatt érdemes lenne kiemelt figyelmet szentelni az ipari betonpadlóknak már a tervezés folyamán. Gyakran nincs is terv a padló építésére, vagy csak rutinszerűen építik be azt.  

A leggyakoribb padlóhibák közé tartozik a dilatációs hézagok hibája. Ennek kiküszöbülésére egyik megoldás, ha nagy táblás betonozási technológiát választunk. Ha mégis dilatált padló mellett döntünk, úgy fontos tényező a megfelelő hézagkiosztás, a dilatációs hézag kialakításának időpontja, mélysége, szélessége, kezelése, karbantartása, illetve a megfelelő dilatációs kötőanyag kiválasztása.

A másik gyakori probléma a padlósüllyedés, -billegés. Fő oka a nem megfelelő ágyazat kialakítása, amely a nem tervezett terhelés következménye. A padlóban keletkezett repedés szintén a padlóhibák közé sorolható. Itt is a nem megfelelő alátámasztás lehet fő ok, illetve a nem megfelelő dilatálás. A foltszerűen jelentkező hibák igen gyakoriak, ezek általában mechanikai behatás következtében jönnek létre, de a nem megfelelően alkalmazott betonreceptúra is kiválthatja.

Ezért fontos körültekintően eljárni a tervezésnél, hogy a fenti hibáknak még a lehetőségét is kiküszöböljük!

A teljes cikk a Beton Újság augusztusi lapszámában olvasható!

Fotó: Speciál Padló Kft.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. szeptember 14.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton