hírlevél | 2022. 05. 17.




Felére eshetnek vissza a lakásépítések, jöhet az 1,6 milliós négyzetméterár a lakáspiacon

Nem volt hiány az erős kijelentésekből a szombat délutáni Portfolio Lakás Klub programon, ahol a lakáspiac prominens szereplői fogalmaztak meg erősebbnél erősebb véleményeket.


A Takarékbank elemzője szerint a Balatonon ma már drágábban lehet lakást venni, mint Horvátországban vagy Görögországban. A hazai lakáspiacon év végére akár már 1,6-1,8 milliós átlagos négyzetméterárral is kell számolni, köszönhetően részben a felére visszazuhanó új kínálatnak is. Ennek ellenére volt, aki szerint jó helyzetben vannak most a vevők.

„Milyen tényezők szólhatnak a további áremelkedés mellett, illetve ellene? Az állami ösztönzőknek a fejlesztőket vagy a vásárlókat kellene támogatniuk? A vásárlók mennyire várják el a modern energetikai megoldásokat?” – szegezte a kérdéseket a panelbeszélgetésen részt vevő kollégáinak Futó Péter, a Portfolio ingatlandivíziójának elemzője.

„1,3 millió forint már a budapesti újlakások átlagos négyzetméterára. A háború és a nemzetközi inflációs helyzet csak hab a tortán az áremelkedések tekintetében – még a telekárak is emelkedtek. Hogy egy kis megnyugtatással is szolgáljunk, nemcsak az újépítésű lakások ára emelkedik, de a használt lakások sem veszítenek az értékükből, az ingatlan mindig stabilan tartja az értékét. Ez nemcsak a befektetőknek, de az egyszeri lakástulajdonos számára is fontos szempont lehet” – mondta Szörcsök Gabriella, az Atenor lakóingatlan-fejlesztési üzletágának értékesítési menedzsere. A támogatások kapcsán kiemelte, hogy nagyon fontos lenne a használt lakások felújításának támogatása is, hiszen aki újat vesz, annak már bizonyára van egy használtja és nem mindegy, hogy azt milyen áron tudja majd eladni. A fenntarthatóság tekintetében még hozzátette, fejlesztőként nagy felelősség nyomja a vállukat, hogy a lehető legzöldebb megoldásokat alkalmazzák. 

„Ősszel még minden a Covidról szólt, most pedig még egy annál is szörnyűbb helyzetről: a háborúról. Ennél rosszabb pillanatban nem is tarthattuk volna ezt a beszélgetést. Egy éve még csak téma sem volt az infláció, most mindenki erről beszél. Minden drágul, a jegybank is védekezik és folyamatosan kamatot emel. A kamatemelkedés hatásait ugyanakkor egyelőre még nem is látjuk a kamatstop miatt, illetve a háború kimenetelét sem látjuk még. Egy légüres térben vagyunk az elmúlt időszak felfűtött mivoltához képest. Minden abba az irányba hat, hogy a lakásárak tovább emelkednek, ahogy mind a bekerülési értékük, mind a finanszírozás is egyre csak drágul” – vázolta a borús képet Görög Áron Konstantin, a Cordia értékesítési igazgatója. „Mindezek mellett azt látjuk, hogy csökkent Budapesten az eladásra kínált lakások száma: az elmúlt negyedévben mindössze 700 lakásépítés indult el, elsősorban a várakozó álláspont és a hétről-hétre emelkedő árak miatt. Egy olyan piaci állapotban vagyunk, hogy szinte nincsenek Budapesten újépítésű lakások, év végére teljesen el is fogyhatnak. Ez az előbbiekhez hasonlóan ugyanúgy felfelé nyomja majd az árakat” – tette hozzá az értékesítési igazgató.

„Az év végére 1,6-1,8 millió forintos négyzetméterárak jöhetnek az új lakások piacán” – kezdte Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési igazgatója. A magas árak nyomán kiemelte, hogy szerintük is csökkenni fog a kereslet, de nagy kérdés, hogy az állam hogy fog erre lépni. A ZOP-ot például jó lenne visszahozni – esetükben a 2023-as átadású projektekben a program elindítása óta az új szerződések 80%-át zöld otthon programmal finanszírozták a vásárlók. Az energetikai tudatosság terén elmondta, tapasztalataik szerint egyre többen nézik tudatosan, hogy milyen műszaki tartalmat is kapnak a pénzükért. Persze csak az után, hogy az alapvető követelményeket sikerült megugrani. A többi innovatív megoldásokat tekintve (pl. okos-otthon) 15-20%-a az ügyfeleiknek kifejezetten keresi ezeket a megoldásokat, illetve feltűnt egy új szempont is: az elektromos gépkocsik töltésének lehetősége.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán itt olvasható!

Fotó: Portfolio

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. május 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton