hírlevél | 2022. 04. 22.




ÉVOSZ: termelésnövekedés után stagnálás várható idén az építőiparban

Az orosz-ukrán háború az építőipart is nehéz helyzet elé állítja. A hazai építőanyag-gyártásnál a termékek importjának ellehetetlenülése emeli az árakat, lassítja a kivitelezést. El kell kerülni az építőipari anyaghiányt, hívja fel a figyelmet Koji László, az ÉVOSZ elnöke.


Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a tagszervezeteit és az építőipar további jelentős szereplőit – 400 céget – megkeresve felmérte, hogy 2021-ben milyen változásokat hoztak a piaci körülmények, illetve a cégek milyen várakozásokkal tekintenek a 2022. évre a háborús konfliktus árnyékában. Az eredményekről a szervezet közleménye számol be. 

A COVID-19 járvány ellenére 2021. évben a vállalkozások több mint háromnegyedének nőtt az árbevétele az előző évihez képest. Tíz százalékuknál változatlan maradt és csak tizennégy százalék nyilatkozott úgy, hogy 2021-ben csökkent az árbevétele 2020-hoz képest. Összességében 5 389 Mrd Ft volt a 2021. évi termelési érték – 13%-kal magasabb a 2020. évinél – úgy, hogy minden alágazat növekedett.

2022. évre az év elején még 5-6%-os termelésbővülést prognosztizáltak, azonban az orosz-ukrán háború tükrében, jelenleg stagnálásra számítanak. Az állami megrendelések jelentős, mintegy 500 Mrd Ft-os csökkenésével kalkulálnak.

A lakossági megrendeléseknél is stagnálást prognosztizálnak. Az áremelkedések hatására a lakásépítési és felújítási volumen egyelőre nem csökken. Bővülő megrendelést a magánszektor ipari, mezőgazdasági és logisztikai célú beruházásai hozhatnak 2022. évben.

2021. évben az ágazat átlagos árbevétel-arányos jövedelmezősége 12% körül volt. 2022. évben az árbevétel-arányos jövedelmezőséget tekintve a cégek közel fele csökkenésre számít, csak 17%-uk vár javulást.

A ÉVOSZ felméréséről részletesebben a Magyar Építők oldalán olvashatnak!

Diagram: ÉVOSZ

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. április 22.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton