hírlevél | 2022. 03. 09.




A jövő városai 3D nyomtatással, újrahasznosított üvegből épülhetnek

A hagyományos gyártási eljárás jelentős környezeti hatással jár, valamint sok hulladékot termel, a beton összetételének megváltoztatásával azonban új technológia válhat elérhetővé.


A 3D-nyomtatott beton az építészet és építőipar megújulásához vezethet: új formák előállítását teszi lehetővé, amelyek a jelenlegi eljárás során nem, vagy csak nehézkesen alkalmazhatók, évszázados eljárásokat változtathat meg, valamint idő- és költségmegtakarításhoz vezethet.

„A betonkészítés során felhasznált hatalmas mennyiségű természetes homok jelentős környezeti hatással jár, általánosságban elmondható, hogy az építőipar küzd a fenntarthatósággal, világszerte a lerakóba kerülő hulladék 35 százalékát termeli ki” – írja a The Conversation.

A modern beton cement, víz, adalékanyag (például homokos kavics), illetve kiegészítő anyagok és adalékszerek keverékéből készül. Egy új eljárás során azonban a kutatók megpróbálták üveggel helyettesíteni az adalékanyag 100 százalékát. Az üveg homokból készül, könnyen újrahasznosítható, és bonyolult eljárás nélkül készíthető belőle beton. Az építőipari felhasználás nagyban hozzájárulhat az üveghulladék feldolgozásához!  

A kísérleti eljárás során barna limonádészóda üvegeket használtak, amelyeket összezúztak, majd az aprított darabokat átmosták, szárították, őrölték és szitálták. Az így kapott részecskék egy négyzetmilliméternél is kisebbek voltak. Homokos kavics helyett ezt keverték a betonba.

Az elkészült anyagból 3D-nyomtatással falelemeket és előregyártott építőelemeket hoztak létre, amelyek összeillesztésével teljes épületek készíthetők. Az új eljárással készült beton jobb szigetelő tulajdonsággal bír, mint a hagyományos változat, jelentősen csökkenve a nyári hűtés vagy téli fűtés költségeit.

Forrás: Liner.hu

Fotó: Yves Moret / Unsplash

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. március 9.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton