hírlevél | 2021. 07. 21.




A HeidelbergCement építi a világ első karbonsemleges cementgyárát

A Duna-Dráva Cement Kft. anyavállalata, a HeidelbergCement Group korszerűsíti a svédországi Gotland szigeten létesített üzemét, hogy az a világ első karbonsemleges cementgyárává válhasson.


A HeidelbergCement leányvállalata, a Cementa által Slite városában működtetett telephelyen egy olyan létesítményt terveznek létrehozni, amely évente akár 1,8 millió tonnányi szén-dioxid megkötésére is alkalmassá válik, ami megfelel az üzem teljes kibocsátásának. Ezenkívül az üzemben folyó cementgyártás során növelni fogják a biobázisú üzemanyagok felhasználását, mely összhangban áll a csoport azon vállalásával, miszerint jelentősen növeli a biomassza részarányát a felhasznált üzemanyagokban. A gyár szén-dioxid kibocsátásának teljes körű megkötésére a tervek szerint 2030-ig kerülhet sor. 

„A HeidelbergCement vezető szerepet fog betölteni a globális cementipar éghajlat-semlegesség felé vezető átalakulásának útján. Miután értékes tapasztalatokat szereztünk Norvégiában és más országokban a CCU/S technológiák kapcsán, most nagy izgalommal tesszük meg a következő lépést, mely során egy teljesen karbon-semleges gyárat hozunk létre Svédországban. Ezzel forradalmasítjuk az iparágat.” – mondta Dr. Dominik von Achten, a HeidelbergCement igazgatótanácsának elnöke. 

A HeidelbergCement jelenleg a világ első szén-dioxid-megkötő létesítményét építi a norvégiai Brevikben lévő cementgyárában, amely 2024-től évente 400 ezer tonnát, azaz az üzem kibocsátásának 50%-át fogja megkötni.  

Forrás és kép: Duna-Dráva Cement Kft. 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. július 21.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton