hírlevél | 2020. 07. 16.




Elkészült Európa legnagyobb 3D nyomtatott háza

A Kamp C – a westerloi (Belgium) székhelyű fenntartható és innovációs építési központ – egy 90 m2-es házat nyomtatott betonnyomtatóval, amely mind ez idáig Európában a legnagyobb ilyen technológiával készült épület. A házat egy darabban nyomtatták, rögzített nyomtatóval, amely a világon egyedülálló.


Flanders első 3D-s nyomtatott modellje a Kamp C otthonában található, Westerloban, Belgiumban. A kétszintes ház 8 méter magas és 90 m2, amely egy átlagos sorház méreteinek felel meg a régióban. ”Az épületet leginkább az teszi egyedivé, hogy fix 3D betonnyomtatóval készült.” – mondta Emiel Ascione, a Kamp C projektmenedzsere. ”Az eddigi házak, amelyeket világszerte nyomtattak mind egyszintesek, illetve sok esetben azok különböző részeit különböző gyárakban készítették, majd a helyszínen szerelték össze. Mi a teljes épületet egy darabban nyomtattunk a helyszínen.”

A házat az európai C3PO részeként nyomtatták ki, az ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) finanszírozásával. Ezzel a lépéssel a projektpartnerek remélik, hogy érdeklődést keltenek az építőiparban alkalmazandó 3D beton nyomtatás építési technikaként történő felhasználása iránt.

Kathleen Helsen, a tartományi lakásépítés-ügyi helyettes és mint a Kamp C elnöke elmondta: „Az építőipar nagy érdeklődést mutatott a projekt iránt. A 3D-s nyomtatás az építőiparban világszerte felfrissülést jelenthet. Számos lehetőséget ígér, többek között ideiglenes, vagy akár teljes értékű lakások nyomtatását is megvalósíthatjuk, bár ez a technológia Flandria területén még mindig újdonságnak számít. Ugyanakkor az építőipar soha nem látott kihívásokkal néz szembe: csökkentenünk kell az anyag- és energiafogyasztást, a CO2-kibocsátást és a hulladéktermelést, miközben a jó minőségű és megfizethető lakások iránti kereslet egyre növekszik. Úgy véljük, hogy a Kamp C-nél az új technológiák, mint például a 3D betonnyomás, ebben segítséget nyújthatnak. Ezért hoztunk létre egyedülálló helyet a telephelyünkön, ahol az építőipari vállalkozások kísérletezni tudnak a 3D nyomtatással, a kutatási és oktatási intézményekkel együtt. ”

Részletesen olvashat a témáról: www.kampc.be

Fotók: www.kampc.be

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. július 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton