hírlevél | 2020. 06. 17.




A beton fenntarthatóságának 20 módja

A beton kulcsszerepet játszik a jövő kihívásainak megoldásában, valamint a holnap fenntartható világának felépítésében. A betonnak elképesztő fenntarthatósági előnyei vannak, és keményen kell dolgozunk azért, hogy még fenntarthatóbbá tegyük – olvasható a GCCA (Global Cement and Concrete Association) összefoglalójában.


A népesség globális növekedése és az ezzel együtt egyre terjeszkedő városok azt is eredményezik, hogy a beton kiemelkedő szerephez jut majd a mindennapi életünkben. A beton nem más, mint egy helyi forrásból származó anyag, melynek segítségével házakat építünk. Támogatja a közösségeket, lehetővé teszi a városokat összekötő, embereket és árukat szállító infrastruktúra kialakítását, megóvja a földeket az áradásoktól és az eróziótól. Jellegzetes előnyei és fenntarthatósági értékei azt jelzik, hogy a betonnak fontos küldetése van egy fenntarthatóbb jövő kialakításában. Lássunk ezek közül néhányat!

Tervezhető szétszerelhetőség
A könnyű, szétszerelésre alkalmas betonépületek tervezése lehetővé tenné az alkatrészeik újrahasználatát más építési projektekben, csökkentve ezáltal a felhasznált alapanyagok és a hulladék mennyiségét is.

Tartósság
A beton épületek hosszabb ideig tartanak, ugyanakkor kevesebb karbantartást igényelnek. Nagyobb eséllyel élik túl a katasztrófákat, életük során többször újrafelhasználhatóak, kevesebb bontási és újjáépítési munkát eredményezve.

Tűzállóság
A beton tűzállósága javítja a lakosok és a tűzoltók biztonságát, a tűzoltások során minimalizálja a károkat, így ezen épületek gyorsabban visszatérhetnek az eredeti funkcióikhoz.

Egészséges épületek
A városokban élő és dolgozó emberek nagy száma jelentős kihívást jelent a fenntarthatóság és az életminőség vonatkozásában. A beton számos olyan „veleszületett” tulajdonsággal rendelkezik, amelyek egészségesebb életteret teremtenek, és millióik jólétét javítják. Ide sorolhatjuk az akusztikus szigetelő tulajdonságot, valamint, hogy nem forrása az illékony szerves vegyületeknek (VOC), miközben tűzállósága, extrém viharok elleni védelmi képessége nyugalmat biztosít a lakosság számára. Sőt, a beton még az az elektromágneses sugárzás elleni védelemben is hatékonyan segíthet.

Fűtés és a beton (elektromosan vezető)
A beton 2D anyagokkal – mint például a grafén* – kombinálva olyan anyagot eredményez, amely fűtési panelek előállítására szolgálhat, beltéri és kültéri használatra egyaránt.

Passzív hűtés termikus tömeggel
Hőabszorpció és hőtároló képessége miatt a beton felhasználható az épületek passzív hűtésére, csökkentve a légkondicionáláshoz szükséges energiát és/vagy a túlmelegedés kockázatát.

Építés és befejezés
A beton, mint kész felület (pl. mennyezet, fal vagy padló) egyaránt csökkenti az anyagfelhasználást az építés során és a jövőbeni karbantartási igényeket. A betonnak nem kell unalmasnak lennie: színek és textúrák hatalmas választéka áll a rendelkezésünkre!

Forrás és további részletek angolul: gccassociation.org

 

*A grafén a szén egy nanoszerkezetű allotrop módosulata, egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg, melyet méhsejtrácsos elrendezésben álló szénatomok alkotnak.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. június 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton