hírlevél | 2020. 04. 20.




A távolsági tényező, mint fagyálló betonok minőségbiztosítási vizsgálata, és egyéb mikroszkópos vizsgálatok

A beton távolsági tényező méréséhez a Cemkut Kft. egy olyan nagy felbontású és 2000-szeres nagyításra is képes digitális mikroszkópot és képelemző szoftvert szerzett be, amellyel számos más anyagtípus morfológiai és egyéb mikroszkópos vizsgálata is elvégezhető.


A kültéri vízszintes betonfelületek tartósságának egyik feltétele a fagyállóság. A fagykár kialakulása során a beton pórusrendszerébe jutott víz térfogatnövekedéséből adódó nyomás, diffúz áramlást okoz a telítetlen kapillárisok és pórusok felé. A jégképződés hatására a cementkőben -10°C hőmérsékleten kb. 100 N/mm2, -23°C hőmérsékleten kb. 200 N/mm2 belső nyomófeszültség alakulhat ki, amely a tönkremenetelét okozza.

Kétféle lehetőség van elkerülni a fagykárosodást: a kritikus víztelítettség kialakulásának, és a víz bejutásának megakadályozása (pl.: impregnálás, porozitáscsökkentő kiegészítőanyagok alkalmazása), vagy tágulási tér biztosítása a bejutott víz számára (légbuborék képző adalékszerek alkalmazásával).

A légbuborék-rendszer megfelelőségének jellemzéséhez a gömbszerűnek tekintett buborékok átmérőjéből számított fajlagos felület és a buborékok egyenletes eloszlását feltételező, egymástól való távolság ismerete szükséges. Ezen paraméterek mérésére világszerte a távolsági tényező mikroszkópos meghatározását (MSZ EN 480-11:2006, ASTM C457) alkalmazzák.

Az MSZ 4798:2016 betonokra vonatkozó szabványban az XF2 és XF3 környezeti osztályok esetén lehetőség van a fagyállósági vizsgálat kiváltására a légbuborék-szerkezet meghatározásával. Az XF4 környezeti osztályban pedig ajánlott a fagy- és olvasztósó-állóság vizsgálata mellett is meghatározni a két légbuborék-szerkezetet jellemző értéket.

A magas technológiai színvonalat képviselő 4K felbontású monitornak, és objektíveknek köszönhetően több olyan mérési funkció áll rendelkezésre, melyekkel a mérés menete nagyban egyszerűsödik, illetve az egyszerűbb sztereó mikroszkópokhoz képest több lehetőséget rejt. A pórusok azonosítását és mérését segíti a megvilágítás szögének változtatásával elérhető fény-árnyék hatás, a kiterjesztett mélységélesség, valamint a szükség esetén akadálymentesen és a koordináták megtartásával növelhető nagyítás. A fagyállóság szempontjából lényeges mikropórusok azonosításához és az adalékanyag porozitásától való elkülönítéséhez szükséges nagy felbontás és kiváló mérési pontosság feltételei így teljes mértékben megvalósulnak. A távolsági tényezőt a beton pép-, és a mérés során meghatározott összes levegő-tartalmának ismeretében tudjuk meghatározni.

A távolsági tényező mérésén túlmenően a készülék egyéb területeken is használható, az autofókusz és az integrált képszerkesztő és képrögzítő program segítségével mélységméréssel ellátott 3D képalkotás is megvalósul, illetve számos, a beton szerkezetét érintő károsodás vizsgálata is elvégezhető (pl. repedésképződés, illetve kovasav-gél kiválás alkáli-szilikát reakció során, fagykár, tűzkár). Továbbá az alkotók morfológiai jellemzése és a kristályalak geometriai tulajdonságainak mérése is lehetséges, valamint beton elemek elszíneződését okozó, az adalékanyag szennyeződéseként jelenlévő elszenesedett szerves anyagon kivált vas-szulfid ásvány azonosítása. A képelemző szoftverrel az alkotórészek aránya, méreteloszlása, alaki jellemzői számszerűsíthetők. Így pl. a bedolgozási hibák (szegregáció, légzárványok) is igazolhatók. A nagy felbontás és nagyítás pedig alkalmas az alkotók érintkezési felületeinek, illetve a határfelületeken tetten érhető fázisátalakulások vizuális vizsgálatára, például szálerősítésű betonban a polimerszálak beágyazottsága a cementpépben.

Egyéb építőipari alkalmazási lehetőségek:

  • a visszanyert betonburkolat repedéskép vizsgálata adalékanyagként történő felhasználáshoz
  • betonacélok bordageometriai és korróziós jelenségeinek vizsgálata
  • diffúzió mértékének meghatározása (pl. a savkorrózió mélységének mérése)
  • törési és kopási felületek vizsgálata, anyaghibák, szennyeződések feltárása
  • felületi érdességvizsgálat (pl.: mosott felületképzésű betonburkolatok esetén)

A felsorolás nem teljes, és természetesen a Cemkut Kft. felkészült szakemberei rendelkezésre állnak egyedi igények teljesítésére is.

Kép és forrás: www.cemkut.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. április 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton