hírlevél | 2020. 03. 18.




Az öreg platán ölelése

A turistairoda új épülete szárnyaló betonszoborként vette ölelésébe az észak-olaszországi kisváros, Bressanone központjában álló öreg fát.


A turisztikai információs iroda a Modus építésziroda tervei alapján épült meg az észak-olaszországi Bressanone városában. Az épület – amely közvetlenül a történelmi központ mellett található – 2016-ban kiírt nemzetközi pályázat első helyezett terve alapján készült. A szokatlan, szoborszerűen megformált vasbeton szerkezet egy meglévő fa körül helyezkedik el, mintha szárnyait kitárva ölelné azt. Erről kapta nevét is: Treehugger, vagyis fát ölelő.

Az új turisztikai irodát úgy tervezték, hogy szinte elemelkedik a földtől, a könnyedség érzetét keltve, összhangban a hely már meglévő épületeivel, amelyeket karcsú oszlopok, mély loggiák és finom túlnyúlások jellemeznek. Amint a név is utal rá, a pavilon célja, hogy körbe kígyózzon a telek közepén lévő hatalmas fa körül, elválaszthatatlan kapcsolatot teremtve a természet és az épített forma között. E kötődésnek további megerősítése a betonkéreg felületének durván szemcsézett kivitele, mely kevésbé rideg megjelenést biztosít az épületnek.

A tömegét „lábujjhegyre” emelve az épület felszabadítja a térszintet, hogy közösségi helyként adja vissza azt a városnak. Ez az újonnan kialakított nyilvános tér nemcsak a város gyalogos zónájába való belépés alakításában nyert katalizáló szerepet, hanem vizuálisan is összekapcsolta a püspöki palotát a város peremével, hogy emlékezetesebb arculatot hozzon létre.

Képek forrása: Modusarchitects.com

Forrás: Tervlap.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2020. március 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton