hírlevél | 2019. 12. 19.




Így növelhető a beton tartóssága

A Sika® Control® zsugorodáscsökkentő termékcsalád alkalmazásával akár 30-40 százalékkal csökkenthető a betonzsugorodás mértéke.


Az építőiparban a tartósság szemléletű építési kultúra elterjedésével az ágazat szereplői egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a beton tartósságának kérdésére. Ennek a szemléletnek a térhódítása folyamatosan igényli a betontechnológiában is az újszerű megoldásokat. A beton, mint építőanyag viselkedésének hosszútávú megváltoztatása az egyik lehetőség a tartós szerkezetek építésére.

Ma már nem elsősorban a statikai igénybevételek szerint kell elkészíteni egy betonszerkezetet, hanem a szerkezetet érő környezeti körülményeket is figyelembe kell venni a beton minőségének meghatározásakor. Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a beton várható élettartama ténylegesen elérje a tervezettet.

A beton tartósságának kérdésénél fontos szempont a szerkezetek repedésektől való védelme, hiszen a repedések megjelenése jelentősen befolyásolja egy szerkezet használhatóságát és élettartamát. A betonszerkezetek esetében a zsugorodás, mint elkerülhetetlen repedési ok van jelen. A beton zsugorodása tulajdonképpen a beton lineáris rövidülése. A beton a környezete nedvességtartalmától függően száradáskor zsugorodik, átnedvesedve pedig duzzad. A zsugorodás a beton (cementkő) alapvető tulajdonsága, így számítani lehet a megjelenésére, tehát ez a jelenség végigkíséri a beton élettartamát.

A betonban a zsugorodás hatására húzófeszültségek keletkeznek, ami a beton berepedését idézheti elő. Ha a beton bereped, onnantól kezdve a szerkezeti kialakítástól és környezeti hatásoktól függően tönkre mehet. Ebből kifolyólag a repedések elkerülése végett fontos a zsugorodás mértékének csökkentése.

A különböző zsugorodási fázisok mértékének csökkentésére különböző módszerek alakultak ki. A leghatásosabb módszer, ha a két legnagyobb zsugorodású szakaszban avatkozunk be külön-külön vagy együtt. A kémiai zsugorodás a legjelentősebb mértékű a korai zsugorodási fázisok között. Fontos, hogy ebben az időszakban a beton ne veszítsen vizet, hiszen az tovább erősítené az egyébként is erőteljes alakváltozást. Mértékét a péptartalom csökkentésével, a cement fajtájának helyes megválasztásával, az alacsony v/c tényező és alacsony összvíz tartalom alkalmazásával lehet redukálni. A száradási zsugorodás mértékének csökkentésére a zsugorodás csökkentő szerek alkalmasak, melyek elsősorban fizikai elven működnek.

Bővebben itt olvashat a témáról: www.magyarepitok.hu

Fotó: Sika Hungária Kft. 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. december 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton