hírlevél | 2019. 01. 16.




Változó városkép

A főváros építészetét nagyban megváltoztatják a közelmúltban megvalósult és a jelenleg is zajló gigaberuházások – tekintsünk meg néhányat ezek közül!


A Kopaszi gáton a Market Zrt. kivitelezésében indultak meg az építési munkálatok az 54 hektáros területen, amiből a klasszikus beépítési rész 24 hektár. Itt épül többek között a MOL új székháza is, ennek toronyháza, a Foster + Partners tervei alapján, 120 méter magas lesz.

Befejező üteméhez érkezett a MOME zugligeti kampuszának fejlesztése, mely a tavalyi évben átadott Műteremház-Médiaházzal válik teljessé. Zajlik továbbá a 3h Építésziroda tervezésében az Akadémiai Szárny és Tudásközpont építése, melyet az előzetes tervek szerint 2019-ben már birtokba is vehetnek a hallgatók.

A Városliget megújítását megvalósító projekt keretében, augusztusban indultak el a Sou Fujimoto tervezte Magyar Zene Házának építési munkálatai. Az építészetileg igazán izgalmas és szokatlan épületet a hazai zenei élet egyik új, ikonikus központjának szánják, ahol a koncertek mellett oktatás, és aktív közösségi élet egyaránt helyet kap. A Magyar Zene Háza mindemellett a környezettudatosság jegyében épül: a szél- és napenergia mellett az esővizet is 100%-ban képes lesz újrahasznosítani a komplexum. A sztárépítész Magyar Zene Házának leendő épületébe üveg oldalfalakat tervezett, amelyek olyan nyitott érzést keltenek, mintha az ember a szabadban sétálna, sőt, a hanghullámok esését és emelkedését formázó tetőszerkezetbe, illetve az első szint padlózatába tervezett üvegbuborékoknak hála, még a földfelszín alatti koncerttermekbe is bejut a természetes fény.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy-kertnél lévő kampusza szintén figyelemre méltó – a Finta József és építészirodája által tervezett új oktatási épület mellett egy 600 férőhelyes kollégium, egy Skardelli György tervezte uszoda, lelátós sportpályával működő csarnok, rekonstruált lovarda, valamint lövészklub is helyet kap. Mindezekhez híddal kapcsolódik a Diószeghy utcában már korábban megvalósult, rendőrtiszti kollégium és speciális képzési terület.

Augusztus második felében újra megnyitotta kapuit a pesti oldal egyik legnagyobb strandfürdője, a Dagály. A strand a korábbinál kisebb területen, de a modern kor elvárásainak jobban megfelelő, korszerű infrastruktúrával, strand-, tan- és úszómedencékkel, játékos vizes parkkal, és számos sportpályával várha a kikapcsolódásra vágyókat. A komplexum hamarosan egy wellness- és gyógyászati részleggel is bővülni fog.

Megújult a Csillaghegyi Strand: a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő névre keresztelt modern fürdőkomplexumban hétszintes fürdő, szaunák egész sora, úszó-, élmény- és panorámamedencék, vizes játszóház, továbbá két hatalmas csúszda is helyet kapott.

A Várnegyedben szintén jelentős építési beruházások zajlottak és fejeződtek be az elmúlt év során. Már majdnem elkészült a Lovarda, a Főőrségi épület, a valamint a Miniszterelnökségi épület is, a karmelita kolostorban.

Forrás: We Love Budapest

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. január 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton