hírlevél | 2017. 12. 19.




Körkörös gazdasági modell a fenntarthatóságért, a cementiparban is

A korlátozott természeti erőforrásokkal rendelkező bolygónkon, ahol a gazdaság egyre nagyobb mennyiségű hulladékot eredményez, a körkörös gazdaság megismerése és mielőbbi adaptálása szükségszerűvé vált.


A körkörös gazdaság koncepciója, mint ismeretes, abban rejlik, hogy az anyagok és a termékek keringenek a technoszférában, csökkentve a nyersanyagkivonást és a termelést, valamint bizonyos mértékig a feldolgozási és gyártási lépéseket.

Ez a fajta gazdaság valamelyest megkönnyíti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését azáltal, hogy mérsékli az ipari termelési folyamatok által igényelt energia mennyiségét az elsődleges nyersanyagok felhasználása során, hogy azt termékekké alakítsa át.

Ennek kapcsán novemberben a Deloitte France közzétett egy jelentést „Klíma és erőforrások: a jelenlegi gazdasági modell által fenyegetett két alapvető tényező” címmel. A jelentés főbb, a cementipart is érintő üzenetei között említendő az építőanyagok újrafelhasználása, amelyben az innovatív hozzáállás rendkívül fontos, mivel bizonyos anyagok újbóli alkalmazása nehézkesnek bizonyul. Jelenleg a nagymértékben történő újrahasznosítást azok a minőségi előírások akadályozzák, amelyek az újrahasznosított alkatrészekre vonatkoznak. A jelentés arra is kitér továbbá, hogy ambiciózusabb stratégia szükséges a beton környezeti hatásainak csökkentésére (például a cement felhasználásának csökkentése jobb tervezéssel vagy helyettesítéssel), valamint szükséges az úgynevezett „backfilling” (visszatöltés) korlátozása, amely bevett gyakorlat az EU-ban.

Összességében a körkörös gazdaság megközelítőleg 550 millió CO2 egyenérték csökkentését eredményezheti.

Forrás: Deloitte-jelentés

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2017. december 19.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton