hírlevél | 2017. 11. 20.




Felülvizsgálták az EU kibocsátás kereskedelmi rendszerét

Az Európai Parlament és Tanács ideiglenes megállapodást kötött az unió kibocsátás kereskedelmi rendszerének (EU ETS) felülvizsgálata érdekében a 2020 utáni időszakra vonatkozóan. A felülvizsgálat hozzájárul ahhoz, hogy az EU nyomon kövesse a párizsi megállapodás szerinti kötelezettségvállalásának megvalósulását. A megállapodás célja, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása 2030-ig legalább 40%-kal csökkenjen.


Az Európai Parlament és Tanács közötti, több mint két éves intenzív tárgyalásoknak köszönhető az, hogy a Bizottság 2015 júliusában egy mélyreható felülvizsgálatnak vethette alá az EU kibocsátás kereskedelmi rendszerét, azaz az EU ETS-t.

Miguel Arias Cañete, az éghajlatváltozással és energiával foglalkozó biztos ekképpen vélekedik a megállapodásról: „A mai, mérföldkőnek tekinthető megállapodás bizonyítja, hogy az Európai Unió Párizsban tett elkötelezettségét és törekvéseit konkrét lépésekkel támasztja alá, létrehozva a szükséges jogszabályokat. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben Európa vezető szerepet tölt be.”

A Bizottság javaslata alapján a Parlament és a Tanács olyan főbb fejlesztéseket, döntéseket hagyott jóvá, amelyek a kibocsátás csökkentésének felgyorsítását, valamint a piaci stabilitási tartalék megerősítését segítik elő. További biztosíték az európai ipar számára, hogy amennyiben szükséges, extra védelmet biztosítanak számukra a szénszivárgás kockázatával szemben. Emellett számtalan támogatási mechanizmus hozzájárul azokhoz az innovációs és beruházási fejlesztésekhez, amelyek elősegítik az ipar és a villamos energia ágazatoknak az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérését.

A politikai megállapodást követően (az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság közötti "háromoldalú egyeztetés") a szöveget az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak formálisan jóvá kell hagynia. Miután a társ-jogalkotók támogatták, a felülvizsgált EU ETS irányelvet az Unió Hivatalos Lapjában teszik majd közzé, és a közzététel után 20 nappal fog hatályba lépni.

Forrás: Európai Bizottság sajtóközlemény

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2017. november 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton