hírlevél | 2016. 01. 29.




Klímacsúcs 2015

Az EP delegációja és a fejlődő, valamit a fejlett országok képviselői Párizsban tárgyaltak a klímaváltozás mérséklésére tett javaslatokról. A COP 21 találkozó végül kulcsfontosságú megállapodással zárult.


Áradások, aszály, egyre emelkedő hőmérséklet – csak néhány aggasztó mellékhatása a klímaváltozásnak, melyek összefogással és határozott lépésekkel megelőzhetők lehetnének. Ezeknek megtételét sürgette a múlt év végén tartott párizsi klímakonferencia, melyen 195 ország képviselete vett részt. A résztvevők megállapodtak abban, hogy 2 Celsius fok alatt tartják az átlaghőmérséklet-növekedést egészen 2100-ig, valamint ígéretet tettek arra, hogy ezt az értéket igyekeznek 1,5 Celsius fok alá csökkenteni. A tervezet megvalósításához komoly pénzügyi hozzájárulás szükséges, végül ebben a kérdésben is sikerült egyezséget kötniük. A fejlett országok 2020-ig anyagi segítséget fognak nyújtani a fejlődő országoknak az Éghajlat-változási Alapon keresztül. Az így kapott évi, összesen 100 milliárd dolláros támogatást minden országnak a szén-dioxid szint alacsonyan tartására, azaz egy ”zöldebb” gazdaság kialakítására kell fordítania.

A szén-dioxid kibocsátásban szerepe van a cementiparnak is, így a Párizsban meghozott döntések hatása ebben az ágazatban is érezhető lesz. Az Európai Bizottság keretében működő Közös Kutatóközpont (JRC) és a holland környezetvédelmi ügynökség (PBL Netherlands) 2015 decemberében “Trends in global CO2 emissions” címmel jelentést tett közzé, melyben rangsorolta a 10 legnagyobb cementtermelő országot a cement klinker termelés során keletkezett CO2 kibocsátás alapján. A lista élén Kína végzett, messze megelőzve a többi országot, a globális CO2 kibocsátás 52,7 százaléka náluk keletkezett 2014-ben. A második helyen India áll 7,1 százalékkal, míg az Európai Unió a harmadik helyre került 4,4 százalékkal, megelőzve az Egyesült Államokat.

A világ országai igyekeznek olyan eszközöket és intézkedéseket elfogadni melyekkel a jövőben csökkenthető lesz a cementipar CO2 kibocsátása. Megoldást jelenthet például a legjobb piaci technológiai gyakorlatok, megoldások listázása és adaptálása. A konferencia megállapodásának szövege ezen a linken érhető el, a JRC és a PBL Netherlands közös jelentése pedig itt. A szén-dioxid kibocsátás enyhítésének lehetőségeiről bővebb információ ezen a linken olvasható.

Forrás: CEMBUREAU

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2016. január 29.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton