hírlevél | 2015. 02. 09.




A CEMBUREAU-t is érintő változások az Európai Tanács szavazási rendszerében

2014. november 1-jétől új szavazati rendszer szerint működik az Európai Tanács, amely a CEMBUREAU-val kapcsolatos kérdésekre is kihatással van. Az új rendszer bevezetésének eredményeképp a nagyobb népességszámú tagországok szerepe növekszik, így téve igazságosabbá a döntési metódusokat.


A korábbi szavazati rendszer néhány kivételtől eltekintve a minősített többségi szavazás elvén működött, amelyet az év végén a kettős többségi szavazás rendszere váltott fel. Az új eljárási rendtől a döntéshozatal sebességének gyorsulását és hatékonyságának növekedését várják, a transzparencia és a törvényesség kereteinek figyelembevételével.

A régi rendszerben a szavazatok többségi arányát 15 tagállam adta, amely az Európai Unió lakosságának 62%-át reprezentálta. Ezzel szemben az új szavazati rendszerben a voksok 55%-os arányát 16 tagország adja, amelyek így az EU népességnek nagyobb arányát, összesen 65%-ot képvisel. Ennek eredményeképp Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország szavazatának súlya növekedett, Lengyelország és Románia voksa nem változott, a többi tagország, köztük Magyarország szavazata vesztett jelentőségéből. A korábbi, minősített többségi szavazás rendszerében sikeres koalíciók így nem feltétlenül érhetnek el pozitív kimenetet az új eljárásban.

A CEMBUREAU-val kapcsolatos ügyek, kérdések esetén mindeddig a minősített többségi szavazás volt érvényben, amelyet szintén felvált az új szavazati struktúra, ugyanakkor 2017. március 31-ig eseti elbírálás részeként bármely tagország kérvényezheti a korábbi, minősített többségi szavazás elvén működő döntési rendszer alkalmazását. 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2015. február 9.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton