hírlevél | 2024. 05. 16.
Gyorsuló ütemben csökkent az építőipari aktivitás az euróövezetben

Gyorsuló ütemben csökkent az építőipari aktivitás az euróövezetben áprilisban a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérése szerint.


Áprilisban már a 24. egymást követő hónapban csökkent az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke: a márciusi 42,4 pontról 41,9 pontra mérséklődött. Továbbra is a lakásszektor teljesített a leggyengébben az ágazaton belül. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Az új megrendelések csökkenése már a 25. egymást követő hónapban folytatódott áprilisban, bár a visszaesés mértéke mérséklődött, az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása pedig ismét számottevően, már az egymást követő 23. hónapban gyengült. Eközben a foglalkoztatási szint zsinórban a 14. hónapban csökkent, az alvállalkozók elérhetősége viszont javult.

A vállalatok következő 12 hónapra vonatkozó kilátásai országonként eltérően alakultak: a németországi cégek negatívan vélekedtek, a francia vállalatok 2022 közepe óta először mutattak optimizmust, miközben az olasz építőipari vállalkozások növekedési várakozásai 23 havi csúcsot értek el. A második negyedév elején az inputköltségek inflációja héthavi mélypontra mérséklődött.

Az euróövezet visszaesését áprilisban is a németországi építőipari aktivitás gyorsuló ütemű gyengülése vezette, eközben mérséklődő, de még mindig jelentős csökkenést regisztráltak Franciaországban. Olaszországban ugyanakkor hét hónap növekedés után került ismét a zsugorodást jelző 50 pont alatti tartományba az építőipari BMI: áprilisban 48,5 pontra esett a márciusi 50,3 pontról.

Forrás: realista.ingatlan.com

Fotó: Getty Images

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. május 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton