hírlevél | 2024. 05. 16.




Döntött a kormány: tovább marad a kedvezményes lakásáfa

Varga Mihály a Facebookon jelentette be, hogy a kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát. A pénzügyminiszter elmondása szerint 2026. december 31-ig az új éptésű lakásokat (150 m2-ig) és a családi házakat (300 m2-ig) csupán 5%-os áfakulcs terheli.


További könnyítés, hogy a kedvezményes adókulcs akár 2030 végéig is alkalmazható az olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye, bejelentése 2026 végéig megtörtént, tette hozzá a miniszter. A könnyítést a szakmai szervezetek, az ÉVOSZ és az MKIK is támogatták.

Varga szerint a költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, az intézkedés a hiánycélt nem veszélyezteti.

Már márciusban folytak az ezzel kapcsolatos tárgyalások, ekkor a tárcavezető kiemelte: az építőipar a magyar gazdaság teljesítményének 6%-át adja, közel 400 ezer embernek ad munkát, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít az ágazat támogatására és fejlesztésére.

Az építőipar számára fontos ez a bejelentés, mert nem kell kapkodni, sem a kivitelezésnél, sem pedig az előkészítési munkáknál. Folyamatosan ad munkát különösen a mikro- és kisvállalkozók számára, növekvő lakásszámot várunk ettől a bejelentéstől. A lakosságnak nagyon fontos, hiszen közel egyharmaddal olcsóbban lehet a lakás kivitelezést elvégezni, mint hogyha 27 százalékos lenne az áfa – hangsúlyozta Koji László.

Forrás: Portfolio

Fotó: Varga Mihály  (hirado.hu)

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2024. május 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton