hírlevél | 2023. 07. 12.
Budapest adott otthont a nemzetközi ”NEPSI IN ACTION” szemináriumnak!

A NEPSI az Európai Szilícium hálózat rövidítése, amelyet az Európai Ágazati Társulás alapított 2006-ban a kristályos szilícium-dioxidra vonatkozó előírások kidolgozása és bevezetése céljából.


A Társulás az egészségvédelem előmozdítása érdekében szakmai párbeszédeket és megfelelő kezelési és használati útmutatók kidolgozását támogatja a dolgozók és a kristályos szilícium-dioxid tartalmú termékek esetében.

A „NEPSI IN ACTION” projekt célja a NEPSI új eszköztárának minél szélesebb körű nemzeti és helyi szintű megismertetése. Az új eszköztár célja, hogy segítse a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, valamint a munkavállalók képzését és a kristályos szilícium-dioxid expozíció csökkentését. Ezt a célt a NEPSI honlapján található munkavédelmi oktató anyagok és gyakorlati példákat bemutató oktató-videók segítségével kívánják elérni. A projekt keretén belül a NEPSI Európa 8 országában szervez szemináriumokat, ebbe illeszkedett bele a hazánkban 2023. április 20-án megtartott szeminárium is.

A szemináriumot a NEPSI Tanács elnökei, Sylvain Lefebvre és Florence Lumen nyitották meg. Üdvözlő beszédet tartottak Sophie Grenade, az IndustriALL Europe vezető politikai tanácsadója, Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke a munkavállalók nevében, valamint Magyar Andrea, az MGYOSZ környezetvédelmi és infrastrukturális igazgatója, valamint Szarkándi János, a CeMBeton Szövetség elnöke a munkaadók nevében. Köszöntő beszédet mondott dr. Nagy Ágnes főosztályvezető asszony a Gazdaságfejlesztési Minisztérium képviseletében, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Európában 32 millió munkavállaló szilikózisveszélynek van kitéve, ezért kiemelten fontos a megelőzés kultúrájának kialakítása.

A szeminárium első prezentációjában a NEPSI Tanács elnökei és a NEPSI Titkárság vezetője bemutatták a NEPSI IN ACTION projekt célkitűzéseit és az új eszköztárat, amely tartalmazza a jó gyakorlatokat bemutató útmutatókat, mérési protokollokat, valamint képzési eszközöket a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, különös hangsúlyt fektetve a fiatal munkavállalók igényeire.

Ezt követően a munkaadók képviseletében dr. Szabó László, a CeMBeton Szövetség Cement tagozatának vezetője tartott prezentációt „Cementipari jártasság a porterhelés csökkentésében” címmel. Az előadás fő témája porexpozíció csökkentésével kapcsolatos iparági tapasztalatok ismertetése, különös tekintettel a munkahelyi biztonságtechnikai és egészségvédelmi programra, melynek célja a munkavállalói tudatosság növelése a foglalkozási megbetegedések lehetséges kockázatainak elkerülése és minimalizálása érdekében.

A szeminárium során Nédó Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának munkavédelmi referense előadást tartott "A belélegezhető kristályos szilícium-dioxidnak való kitettségből eredő kockázatok kezeléséről". Kiemelte, hogy a magyar szabályozás az európai jogi alapokon nyugszik, és a munkavédelmi határértéket a magyar Munkaügyi Törvény határozza meg. A CES Bt. ügyvezetője, Kodolányi Gábor megosztotta tapasztalatait a MEBÍR (Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer) tanúsítással kapcsolatban a résztvevőkkel.

Iga Benedek, az Encotech Kft. Operatív Igazgatója a Munkahelyi, belső téri mérések és tapasztalatok című előadásában elmondta, hogy cégük a respirábilis szálló por mérését az MDHS 101/2:2014 előírás szerint végzi, majd összefoglalta a különböző technológiákból származó mérési eredményeket.

Dr. Kudász Ferenc, az UEMS Foglalkozás-egészségügyi Szekciójának magyar küldöttje érdekes és informatív előadást tartott a kristályos kvarc egészségre gyakorolt káros hatásairól. Hangsúlyozta, hogy a kristályos kvarc esetében a leglényegesebb a tüdő mélyére jutó, respirábilis porfrakció, és hogy a frissen hasadt kristályok a legveszélyesebbek.

A szemináriumot egy kerekasztal beszélgetés zárta, amelynek központi témái a kkv-k védelmi szükségletei a RCS (respirábilis-kristályos-szilícium-dioxid) ellen, az előttük álló kihívások, valamint a munkavállalók képzése volt, különös tekintettel a fiatal munkavállalókra. A beszélgetésen részt vettek Simonné Rojcsik Krisztina, az OMKT Kft. cégvezetője, Bárány Tibor, a Lasselsberger Kft. szakszervezeti titkára, Benkő Tamás, a Colas-Északkő szakszervezeti titkára, és Iga Benedek, az Encotech Kft. operatív igazgatója. A beszélgetést Beöthy-Fehér Szabolcs, a BDSZ nemzetközi titkára és tanácsosa moderálta. A résztvevők kiemelték, hogy a fiatal munkavállalók képzése könnyebb, mert nyitottak és szívesen tanulnak, ezért a vizuális anyagok és videók alkalmazása nagy jelentőséggel bír a képzés során.

A közönséggel folytatott beszélgetés során Szarkándi János, a CeMBeton szövetség elnöke arról számolt be, hogy tagvállalataik szociális partnereikkel szorosan együttműködnek az egészségvédelem és biztonság területén, és aktívan közlik a dolgozókkal az expozíciós adatokat. Kiemelte, hogy fontosnak tartják a munkavállalók képzését és tájékoztatását. Emellett még a szövetség kutatóintézete, a Cemkut Kft. (Szerző: Kiss Csaba Balázs) 2009-ben kidolgozott irányelveket az egészségügyi felügyelet számára, melynek címe: Tanulmány a munkavállalók belélegezhető kristályos szilícium-dioxiddal szembeni védelméről szóló megállapodásról az építőipari ágazat számára.

A szemináriumról részletesen a Beton Újság augusztusi lapszámában is beszámolunk!

A témában részletesen a Nepsi honlapján tájékozódhat!

Forrás: Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. július 12.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2023 Minden jog fenntartva - CeMBeton