hírlevél | 2023. 02. 16.
Beton: világháborús épületbe csempészett kultúra

A BETON masszív, több méter vastag falakból álló épületének története messzire nyúlik vissza, egészen a második világháborúig. Az építményen sem az idő, sem a gépek nem fognak ki, ebből kifolyólag szinte lehetetlenség lenne lebontani.


Nagy Gyula 2016-ban vásárolta meg feleségével a régi vagongyár területén álló, valaha óvóhelyként szolgáló építményt. „Se víz, se villany nem volt az épületben. Igazából csupasz falakat vettünk, semmi mást. Ez a hely a harmincas években óvóhelyként készült, a háború idejére. Az alagsorban kórház és fektető volt, a felső szinteken pedig öt-öt rész volt kialakítva, egyenként közel 87 férőhellyel. Az egykori Rába-gyár dolgozói ide mind befértek” – mesélte portálunknak Nagy Gyula, A BETON próbaterem komplexum és közösségi tér tulajdonosa.

A második világháborús épület még ennyi idő elteltével is rengeteg emléket rejt magában. Nagy Gyula elmondása szerint az építmény nem hiába kapta A BETON nevet. A tulajdonos kiemelte, hogy a komplexum szerkezetileg teljesen biztonságos, hiszen a több méter vastag falak ellenállnak mindennek. Ezt nem kisebb tényező bizonyítja, mint az egyik mellékteremben látható repedés, amit az épület valószínűleg egy bombázás során szerezhetett a háborúban. A 318 centiméter vastag mennyezeten nem kevesebb, mint tíz nap alatt jut át az esővíz, amit egy óriási víztartályba gyűjtenek össze. Ezt látva minden szempontból elmondható, hogy a repedés a múltat rejti magában.

A tulajdonos azt is elmondta a Győr+ Médiának, hogy régi vágya volt egy olyan hely létrehozása, mely otthont tud nyújtani a zenekaroknak, ha például próbálni szeretnének. Emellett különböző képzőművészeti ágaknak, kiállításoknak, egyéb zenés rendezvényeknek is teret biztosít az egykori óvóhely. „Nagyon szeretem a nálunk zajló eseményeket, és a kiállítások is mindig családiasak. Egy-egy ilyen alkalommal rokonok, barátok és osztálytársak gyűlnek össze, így ezek a találkozók teljesen más hangulatban zajlanak, mint például a zenével kapcsolatos rendezvények” – tette hozzá Nagy Gyula.

Az öt emelet magas épület tetején egy katonai lőállás is található. A hússzor húsz méteres talapzatú tömb egy pincével egészül ki, ahol jelenleg a győri Flipper Egyesület, valamint egy mini stúdió kap helyet a zenék felvételéhez.

„2020 óta tanítok itt dobot és jó szívvel mondhatom, hogy ez egy nagyon jó, támogató közösség. Ha jövök egy őrült ötlettel, hogy a dobolással Guinness Rekordot akarok dönteni, akkor Gyuláék mellém állnak, és támogatnak benne” – fűzte hozzá Varga Bálint, A BETON dob-oktatója.

Gyula kiemelte, hogy a komplexum nagymértékben hozzájárul a ma reneszánszát élő underground kultúrához, hiszen a Torula Művésztéren kívül egyedül ez az egy hely van Győr városában, ahol teret nyerhet az underground művészeti stílus bármilyen formája.

Forrás: Győr+

Cikk és fotó: Kóka Enikő 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2023. február 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2023 Minden jog fenntartva - CeMBeton