hírlevél | 2022. 11. 17.
A világ utolsó Bourgeat vasbeton villanyoszlopa

Csomay beton villanyoszlop megmentésére intézett felhívást a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara.


Ahogy arról a Beton Újság egy korábbi számában már hírt adtunk, a Csomay betonüzem – sok más egyéb létesítmény mellett – egy különleges, egyedülálló vasbeton villanyoszlop gyártását honosította meg az 1900-as évek elején. A szabadalom a francia Bourgeat nevéhez fűződik. A megoldás alapjában véve nagyon egyszerű: egy hosszú, egyenes, alkalmas méretű fenyő fatörzsre szegekkel ráerősítik a beton vasalását, majd ezt a szerkezetet körülveszik a külső, hengeres zsaluzattal és a hézagot kiöntik betonnal. 

Csomay Kálmán veszprémi építőmester az 1900-as párizsi világkiállításon találkozott a Bourget szabadalom alapján készülő villanyoszlopokkal, ez alapján honosíttta meg a gyártásukat a veszprémi közvilágítás szolgálatára. Közel 100 év után ezek elbontásra kerültek a időközbeni területi átrendeződések miatt. Csupán egy egészben és egy töredékesen fennmaradt oszlop áll még mementóként az veszprémi egyetem telkén.

Az oszlop megmentésére a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara indított akciót, elkészítették és engedélyeztették a terveket, költségvetést állítottak össze.

Bővebben a Veszprém Megyei Mérnök Kamara oldalán olvashat a felhívásról!

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. november 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2023 Minden jog fenntartva - CeMBeton