hírlevél | 2022. 10. 20.
Zöld úton jár a Lafarge!

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. stratégiai célkitűzése, hogy a fenntartható építési megoldások hazai úttörője legyen. Ennek a célnak egy újabb lépéseként a LAFARGE új, zöld cementet vezet be a magyar építőipari piacra ECOPlanet fantázianévvel. Ezzel is segítve a környezettudatos, energiahatékony és alacsony szén-dioxid-lábnyomú építkezések megvalósítását.


A LAFARGE Cement Magyarország Kft. az elmúlt években számos környezettudatos lépést hajtott végre a Királyegyházi Cementgyárban annak érdekében, hogy a hazai építőipar zöld motorjává váljon. Több mint 4,5 milliárd forint értékben valósítottak meg környezetvédelmi beruházásokat, amelyek eredményeként csaknem 30%-kal csökkent a gyárban az egy tonna cementre jutó szén-dioxid-kibocsátás a 2011-es indulás óta. A fenntarthatósági törekvések között szerepel a körkörös gazdaság megvalósítása. Ennek érdekében még 2014-ben bevezette a Geocycle brandet is, amely a magyarországi és Baranya megyei, regionális hulladékkezelésre nyújt megoldást. 2021-ben már több mint 80%-ban váltotta ki a LAFARGE a fosszilis tüzelőanyagokat alternatív tüzelőanyagokkal. Innovatív, zöld megoldásait és eredményeit legutóbb idén tavasszal a Greengage – a zöld elkötelezettség díjával ismerték el.

A hosszú távon fenntartható, környezettudatos működés megvalósításának következő lépése a zöld termékportfólió létrehozása volt, amelynek fontos mérföldköve az első zöld cement, a CEM II/B-LL 32,5 R szabványos megjelölésű, ECOPlanet fantázianévvel illetett cement bevezetése a hazai piacra. „Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a karbonsemleges működés megvalósításához. Az új termékünkkel lehetőséget biztosítunk a hazai környezettudatos építkezések megvalósításához, és teret adunk a fenntarthatósági szempontok érvényesülésének. A célunk azonban ennél is ambiciózusabb: 2050-re a teljes karbonsemleges működés megvalósítását tűztük ki magunk elé” – hangsúlyozta Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Az új ECOPlanet, zöld cement értékesítése a magyar piacon szeptember közepén indult korlátozott mennyiségben, ömlesztett formában. A termék várhatóan 2023 tavaszától már zsákos kiszerelésben is elérhető lesz.

„Az ECOPlanet CEM II/B-LL 32,5 R termék legfontosabb környezettudatos tulajdonsága, hogy a fajlagos, azaz 1 tonna cementre jutó CO2-kibocsátása 30%-kal alacsonyabb, mint a hasonló eljárással gyártott CEM I 42,5 R terméké, minőségi kompromisszumok nélkül. Kiválóan alkalmas az általános ház körüli munkák, beltéri betonozás, valamint talajstabilizációs feladatok megvalósítására. Az új termék bevezetésével egyidejűleg a STANDARD fantázianevű, CEM II/B-M (S-LL) 32,5 R termékünket kivezetjük a LAFARGE szortimentjéből” – egészíti ki Putler Csaba, értékesítési igazgató.

A LAFARGE útja a fenntarthatóság terén ezzel a termékkel nem ér véget. A vállalat tervei között szerepel termékportfóliójának további bővítése zöld termékekkel, mint például a Holcim  Cégcsoporton belül már elérhető Susteno cement, amely legalább 20 százalékban építési- és bontási hulladékot tartalmaz. A termékvonal bővítése mellett további, a környezetvédelmet és energiahatékonyságot célzó beruházások megvalósításán; az alternatív tüzelőanyagok és nyersanagok vonatkozásában új anyagármok bevonásán; valamint megújuló energiforrások használatán dolgozik.

„A jelenlegi kedvezőtlen gazdasági és jogszabályi körülmények sok szempontból bizonytalanná teszik a tervezést, és az iparágunk számára számos kihívást jelentenek. Mi, a LAFARGE-nál azonban továbbra is előretekintünk. A bolygónk és az emberiség jövőjét építjük. Hiszünk abban, hogy a fenntarthatóság és a zöld építészeti megoldások térnyerése egy olyan hosszú távú cél, amely környezettudatosságra ösztönöz és energiahatékony épületek megvalósítását teszi lehetővé” – zárja gondolatait Hoffmann Tamás.

Forrás: lafarge.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. október 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2023 Minden jog fenntartva - CeMBeton