hírlevél | 2022. 09. 14.
A Lafarge a zöld építkezések elkötelezettje

A jövő irodájának előfutáráról, a MOL Campus épületről köztudott, hogy építtetői a fenntartható építkezés mellett tették le voksukat. A zöld koncepció az építőanyagok szintjén is tetten érhető: a betonfelületekhez a LAFARGE környezetbarátabb cementjét is felhasználták.


A zöld megoldások elsődleges fontosságúak voltak a megvalósítás során. Az épület a legtöbbet hozza ki környezetéből, így nem csupán fenntartható megoldást, de mind Budapest, mind Magyarország számára új viszonyítási alapot is kínál. A MOL Campus célja, hogy megőrizze a kapcsolatokat egy olyan városi közösségben, ahol az emberek gyalog vagy kerékpárral érkeznek munkahelyükre. Az épületben tartózkodók közvetlen kapcsolatot teremthetnek a külső környezettel, a tiszta levegővel, a természetes fénnyel és a panorámával is. Az építtetők célja, hogy az épület elnyerje a LEED és a BREEAM minősítést is.

Közeleg az átadás időpontja, a 28 emeletes 143 m magas épületet közel 2500 MOL munkavállaló veheti majd birtokba.

“Büszkék vagyunk rá, hogy az alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkező cementtermékeinkkel hozzájárulhattunk az egyedi műszaki megoldásokkal kivitelezett és a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő gigantikus építkezéshez. Az általunk szállított cementtermékekkel szemben alapvető követelmény volt a nagy nyomószilárdság, a gyors kötési idő, a csekély repedési hajlam és a kémiai hatásokkal szembeni ellenállás, mindamellett, hogy a gyártásuk során alacsony legyen a fajlagos nettó szén-dioxid-kibocsátás. Termékeinket elsősorban az alaplemez és teherviselő szerkezetek készítéséhez használták, CEM II/A-S 42,5 R típusú királyegyházai cementből 9 ezer tonna, míg a CEM III/A 32,5 R típusból 10 ezer tonna került felhasználásra” –  nyilatkozta Putler Csaba, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. értékesítési igazgatója.

Különlegesség, hogy az építési helyszínre külön betonlabort telepítettek: minden egyes mixernél külön-külön vizsgálták a betonkeverékre vonatkozó paraméterek teljesülését, továbbá a tömegbetonokra vonatkozó szakirodalmi ajánlások alapján 27 ponton „just in time” mérték az alaplemez belső hőmérsékletének fejlődését. A betonkeverék terítése hat rétegben történt az egyes rétegek különböző mértékű, előre tervezett és szakirodalmi adatok alapján modellezett kötéskésleltetésével. A beton beszállítását több betonszállító konzorciuma végezte.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. a hazai építőipar egyik meghatározó építőanyag-gyártójaként kiemelt figyelmet fordít a környezet megóvására és védelmére. Fenntarthatósági törekvéseivel összhangban a felhasznált termékek megfelelnek a modern kor elvárásainak. A LAFARGE 2050-re meghatározta a karbonsemleges üzemelést, azaz a vállalat célja a nettó szénsemleges működés elérése.

A LAFARGE egy olyan fenntartható világ építésében elkötelezett, amely az emberek és a környezet számára is élhetőbb. Ösztönzi a zöld építkezéseket, támogatja a helyi közösségeket, rugalmasan áll hozzá ügyfelei egyedi igényeihez.

Forrás: lafarge.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. szeptember 14.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2023 Minden jog fenntartva - CeMBeton