hírlevél | 2022. 07. 14.
Betongyártás újrahasznosított üvegből

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) a fenntartható fejlődés elvét stratégiai szinten kezeli és környezetkímélő technológiákat alkalmaz. Éppen ezért – a G.M.I Mérnökiroda megbízásából – kiváló képességű, hőszigetelő betont gyártott a csepeli Alpiq erőmű területén található, 80.000 literes tartály aljára.


A tartály az átalakítás révén a továbbiakban már nem gázolaj, hanem 95 fokos víz tárolására lesz alkalmas, így olyan anyagra volt szükség, amely kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik. Éppen ezért esett a választás az újrahasznosított üvegre.

A tartály fenéklemeze közvetlenül olyan anyaggal érintkezik, ami a forró víz hőmérsékletéből adódó hőterhelést nem viseli el. Ezen műszaki probléma megoldásaként merült fel a fővállalkozóban a hőszigetelő könnyűbeton alkalmazása.

A termék tulajdonságai

A gyártás során az üveget szétválogatták, összetörték majd megőrölték, végül pedig átszitálták. A granulátumot magas hőmérsékleten, mintegy 900 Celsius-fokos kemencében állították elő. Az eljárás végén elkészül a finom pórusos granulátum, amelyet hűtést követően szitálnak, majd több frakcióban osztályozzák, végül zsákokba töltik.

A felhasznált üveghab-granulátum gátolja a hő áramlását, mivel a szemcse struktúra magába zárja a levegőt, ezáltal hőszigetelő hatást fejtve ki. Az üveghab emellett fokozottan hőálló és teljesen ellenáll a szerves és a szervetlen vegyi anyagoknak, kivéve a hidrogén-fluoridnak.

Mitől környezetbarát?

Az üveghab a környezetbarát építészet egyik legelterjedtebb hőszigetelő anyaga. Fontos, hogy az üveghab nem tartalmaz mérgező anyagokat. Az alapanyagként használt üveghulladék kitűnő energiaegyensúlyt teremt az újrahasznosítás révén, hiszen élő szervezetekre nézve veszélytelen, alacsony energiabefektetéssel gyártható, valamint szinte végtelenül újrahasznosítható.

További részletek: Beton Újság

Fotó: DDC

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. július 14.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2022 Minden jog fenntartva - CeMBeton