hírlevél | 2022. 02. 17.
Zöld jövőt épít a Lafarge

2021-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a LAFARGE Cement Magyarország Kft., a magyar építőanyagipar egyik meghatározó gyártója. A jubileum alkalmából a vállalat megfogalmazta jövőbeli célkitűzéseit és újabb lépéseket tett a zöldebb megoldások útján.


Környezetvédelmi beruházások

A LAFARGE fennállása óta kiemelt figyelmet fordít a környezet megóvására és védelmére. A vállalat célja, hogy a fenntartható és innovatív építési megoldások vezetője legyen. Ennek érdekében 2021-ben közel 1,5 milliárd forint értékben valósított meg környezetvédelmi beruházásokat. Ezek közé tartozik az alternatív tüzelőanyag-tároló csarnok bővítése, valamint két technológiai beruházás (iker-dokkoló állomás telepítése, szatellit égő beépítése), amelyek mind az alternatív tüzelőanyagok minél nagyobb arányú és hatékonyabb felhasználását célozzák meg.

„A beruházások eredményeként mintegy 80%-ban tudtuk kiváltani a fosszilis fűtőanyagokat alternatív tüzelőanyagokkal. Ezzel egyúttal több mint 25%-kal csökkentettük a gyártási folyamat fajlagos CO2-kibocsátását a kezdeti évekhez képest. Büszkék vagyunk eddig elért eredményeinkre, de nem elégszünk meg ennyivel: célunk, hogy 2050-re elérjük a nettó szénsemleges működést” – mondta Hoffmann Tamás, Ügyvezető igazgató.

ECOPlanet zöld cement

A Holcim Cégcsoport, az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően, kiváló minőségű zöld alapanyagokkal látja el az építőipart globálisan. Ezáltal fenntartható épületek és városok építését teszi lehetővé ­– mind technológiailag, mind életciklus szempontjából. Az ECOPlanet a világ első zöld cement termékcsaládja, amit a tervek szerint idén fog bevezetni a LAFARGE a magyar piacra. Ez a termék legalább 30%-kal alacsonyabb karbonlábnyomot garantál, teljesítménybeli kompromisszumok nélkül. Az innovatív és zöld megoldások útján haladva a LAFARGE azon dolgozik, hogy a jövőben a cement gyártása során az építési és bontási hulladékokat is újra tudja használni, ezzel is hozzájárulva a természetes nyersanyagok (pl. mészkő) megőrzéséhez.

Környezettudatos gondolkodás

A LAFARGE zöld gondolkodás iránti elköteleződését, stratégiai fontosságát jól jelképezi, hogy felső vezetői szintre emelték a fenntarthatóságot. Tavaly év elején nevezték ki Zadravecz Zsófiát a vállalat Fenntarthatósági és marketingkommunikációs igazgatójának, akinek feladata vállalati és munkavállalói szinten is megvalósítani a környezettudatos gondolkodást. 

„A gyártástechnológia és a termékfejlesztés területén elért eredmények mellett a 2021-es évben több CSR és önkéntes programot is megvalósítottunk kollégáimmal a környezetvédelem jegyében. Fákat ültettünk az Emlékfát a jövőnek pályázat, valamint cégünk 10. születésnapja alkalmából. A helyi civil szervezetek számára meghirdetett LAFARGE Közösségi Érték Programunk keretében pedig több környezettudatosságra ösztönző program megvalósítását is támogattuk” – mondta el Zadravecz Zsófia. 

2021-ben a LAFARGE tevékenységét Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért díjjal és Felelős Foglalkoztató Díjjal is elismerték. A környezettudatos szemléletformálás azonban hosszú folyamat. „A zöld gondolkodás és a zöld építészeti megoldások népszerűsítésére a tavalyi év végén – a magyar építőiparban elsőként – elindítottuk a LAFARGE betON podcastot. Célunk, hogy a zöld gondolatok ezáltal is nagyobb hangsúlyt kapjanak. Hiszünk abban, hogy építőipari innovációinkkal, munkavállalóink és a helyi közösségek aktív részvételével a Királyegyházi Cementgyár Európa zöld szívévé válik. Zöld megoldásainkkal fenntartható módon építjük tovább a bolygó és az emberiség jövőjét” – zárja gondolatait Zadravecz Zsófia.

Forrás: Lafarge Cement Magyarország Kft.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2022. február 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2023 Minden jog fenntartva - CeMBeton