hírlevél | 2021. 12. 16.
Új 2025-ös stratégiai célokkal gyorsítja zöld növekedését a Holcim

A globális építőipari piac egyik meghatározó szereplője, a Holcim vállalat célja, hogy az innovatív és fenntartható építési megoldások világvezetőjévé váljon.


Ennek megfelelően az építőanyag-gyártó vállalatok sorában elsőként írta alá korábban a 1,5°C-os hőmérsékletre vonatkozó üzleti ambíciót. Ehhez kapcsolódóan a vállalat stratégiájának középpontjában a fenntarthatóság áll. Elköteleződését erősíti, hogy az iparágának első olyan 2050-re vonatkozó karbonsemlegességi célkitűzéssel rendelkezik, amelyet az SBTi (Science Based Targets initiative) világszervezete is jóváhagyott. A 2050-es karbonsemlegességhez vezető úton a vállalat időszakos növekedési stratégiát határozott meg.

A Holcim ambiciózus 2022-es stratégiai célkitűzéseit egy évvel korábban teljesítve most új, növekedési célokat határozott meg a 2025-ös évre vonatkozóan. A „Zöld növekedés felgyorsítása” stratégiának 4 pillére van: a növekedés felgyorsítása, a Szolgáltatások és Termékek üzletág kiterjesztése, a fenntartható és innovatív megoldások, valamint a kiváló pénzügyi teljesítmény elérése.

A Holcim a zöld építő megoldások élvonalában maradva a transzportbeton üzletágának értékesítési árbevételének 25%-át az ECOPact zöldbeton értékesítésével kívánja elérni. A zöldbeton különlegessége, hogy a hagyományos betonhoz képest 30-100%-kal alacsonyabb karbonlábnyommal rendelkezik. A körkörös gazdaságot vezetve, a Holcim 2050-re, éves szinten 75 millió tonna anyagot kíván újrahasznosítani üzleti tevékenysége során. Ebből az építési és bontási hulladék 10 millió tonnát tenne ki. A vállalat az intelligens technológiák bevezetését is tovább folytatja: a 70%-kal kevesebb anyagigényű 3D betonnyomtatástól kezdve a zöld ásványi adalékanyagokig, mint például a kalcinált agyag felhasználása. A vállalatcsoport a 3D betonnyomtatás terén már számos esetben bizonyított. Az elmúlt években elsőként gyártott rekord magas szélturbinát, a fejlődő országokban kevesebb, mint egy nap alatt épített iskolát. Európát érintve új projektként említhető a Nagy Párizsi híd, amelynek tervezett átadása 2024-ben lesz; valamint Ausztriában folyamatban van a STRABAG aszfaltkeverő üzeméhez kapcsolódó irodaház megvalósítása is.

A következő-generációs technológiák terén további 30 olyan demo-projekten dolgozik, amelyek összhangban állnak a vállalt 2030-as céljával. Tervei között szerepel, hogy legalább egy gyár esetében úgy érje el a karbonsemleges működést, hogy a CO2 leválasztást, hasznosítást és tárolást is megoldják. A Holcim németországi gyára szándéknyilatkozatot írt alá a Cool Planet Technologies-szel, hogy a Hereon PolyActive membrántechnológiáján alapuló kísérleti CO2 leválasztóegységet építsenek a Holcim Höver cementgyártásban, Hannover mellett. A kezdeti tesztek a tervek szerint 2022 első negyedévében kezdődnek, amely által 5600 tonna/év CO2 leválasztás érhető el. Ezt további három szakasz követheti, amellyel 2026-ra már elérhető lesz az 1,3 millió tonna/év CO2 leválasztás. Ezzel a höveri gyár CO2 kibocsátásának több, mint 90%-a válik megfoghatóvá és folyékony formában felhasználhatóvá.

A zöldebb jövő felé vezető úton a Holcim nagy hangsúlyt fektet a nemzetgazdaságokkal és más iparágak vezető szereplőivel történő együttműködésre is. A november elején megrendezett COP26 éghajlatváltozási csúcstalálkozón a vállalat elsőként csatlakozott az Első Intézők koalicíójához. „A zéró-kibocsátás elérése nem mindennapi együttműködést igényel a teljes ellátási láncot tekintve. Az „Első Intézők Koalíciója” ezt valóra válthatja. Együttes erővel növelhetjük a zéró-kibocsátású technológiák iránti keresletet, ezáltal több beruházást elérve a következő-generációs zöld technológiákba is. Alapítóként, a Holcim elkötelezett, hogy lépéseket tegyen mind a keresleti, mind a kínálati oldalt illetően. Így a jövőben több zéró-kibocsátású gépjárműveket vásárolunk, és tovább szélesítjük a zöld építési megoldásainkat a zéró-kibocsátású építkezés elérése érdekében” – nyilatkozta Jenisch Jan, a Holcim Vezérigazgatója.

A „Zöld növekedés felgyorsítása” 2025-ös stratégiával, és a vállalat zöld ambíciójával kapcsolatban további részletek érhetők el a LAFARGE oldalán.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. december 16.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2022 Minden jog fenntartva - CeMBeton