hírlevél | 2021. 09. 20.
Felveszik a kesztyűt a szakemberhiány ellen

Építőipari képzőközpont nyílt Keszthelyen, ahol duális képzésben, 8-12 fős csoportokban tanulják meg az ágazati hiányszakmákat a hallgatók.


A napokban tartották meg a Keszthelyi Építőipari Ágazati Képzőközpont ünnepélyes átadóját. Az eseményen elhangzott: két évvel ezelőtt, a szakképzés átalakításakor vált lehetővé ágazati képzőközpontok kialakítása. Ennek keretében a duális képzésben résztvevő kis- és középvállalkozók közösen alakítanak ki képzőközpontot, ahol 8-12 fős csoportokban zajlik az oktatás.

Az első tanév megnyitása alkalmából Csótár András, az alapításban részt vevő Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC) keszthelyi alintézményének igazgatója elmondta:

  • az iskola jellemzően kőműveseket és festőket képez,
  • de olyan hiányszakmákat is szeretnének oktatni, mint az ács, a tetőfedő, a bádogos.
  • Terveik között szerepel, hogy magasépítő technikusokat is képezzenek a későbbiekben.

Tizenkét térségbeli vállalkozás fogott össze

Papp Sándor, az újonnan létrehozott központ ügyvezető igazgatója kifejtette: a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a ZSZC együttműködésével öt Keszthely-térségi vállalkozás alapította és hét további támogatta az intézményt, amelynek a Tudor Kft. a többségi tulajdonosa. Ez utóbbi biztosította az épületet, az eszközöket és a gépparkot is. Papp Sándor arra is emlékeztetett, milyen nagy hiány van jól képzett szakmunkásokból, illetve irányítani képes művezetőkből, ezért is tartják fontosnak nemcsak a szakképzést, hanem a technikusok oktatását is.

Szabó Károly, a ZSZC kancellárja arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi szakképző iskola, a vállalkozások és a szakképző centrum közösen erősíti a középfokú gyakorlati képzést, ugyanakkor részt vállal a felnőttképzésben is. Hozzátette, Keszthelyen ez már a második ágazati képzőközpont, miután nemrég kezdődött el a vendéglátóipari képzésben is egy hasonló intézmény kialakítása.

Az építőipar Keszthely egyik húzóágazata

Ennek kapcsán Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, valamint Nagy Bálint, Keszthely polgármestere egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a vendéglátás és az agrárszektor mellett az építőipar a legjelentősebb ágazat Keszthelyen és környékén. Úgy vélekedtek, hogy a vállalkozások együttműködése az egész térség számára komoly eredményt jelent.

Forrás: magyarepitok.hu

Fotó: kanizsaujsag.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. szeptember 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2023 Minden jog fenntartva - CeMBeton