hírlevél | 2021. 09. 20.
EBI Építésaktivitási Jelentés: Visszaesés a társasházi lakásépítési piacon

A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint az idei 2. negyedévi Aktivitás-Kezdési érték jelentős csökkenést mutatott a társasházi lakásépítési piacon.


Az EBI Építésaktivitási Jelentés 2021 1. negyedévének előző negyedévekhez képesti kiugróan magas Aktivitás-Kezdési értéke után a 2. negyedévi adat jelentős csökkenést mutatott a társasházi lakásépítési piacon. Az 1. féléves érték így összességében valamivel alacsonyabb, mint a 2020-as év ugyanezen időszakában.

2021. január 1-től ismét 5 százalékos áfa mellett lehet értékesíteni az új lakásokat. A kedvezményes áfakulcs a 2022. december 31-ig jogerős építési engedélyt szerző, és 2026. december 31-ig értékesítésre kerülő lakásokra vonatkozik. Az év elején tapasztalt magasabb összegű kivitelezésindítás nem meglepő; a korábban – a 27 százalékos áfakulcs miatt – fiókokban maradt terveket most az ismét csökkenő áfa miatt a fejlesztők már el tudták indítani. Ez hozzájárulhatott az Aktivitás-Kezdés számok megugrásához. 

Ugyanakkor a tavaly ősszel bejelentett áfaváltozásra még kevés ideje volt reagálni a beruházóknak – egy-egy teljesen új projekt terveztetése és engedélyeztetése hosszabb időt vehet igénybe. Ennek hatására az építés tényleges indítása így kitolódhat, ami részben magyarázhatja a második negyedéves gyengébb számokat. Mivel az idei év első félévében már látszott a KSH számai alapján az építési engedélyek számának emelkedése a tavalyi évhez képest, így várhatóan ennek hatására a jövőben a társasházi lakásépítések esetében is lehet az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatójának növekedésére számítani. A lakásépítési piacra kedvezően hathat az ősszel érkező „zöld” hitel is, valamint a korszerű újépítésű ingatlanokhoz igényelhető kamatmentes CSOK-hitel is, ami növelheti a keresletet az újépítésű ingatlanok iránt.

Az év második 3 hónapjában csökkent az első negyedévhez képest a társasházi lakásépítések esetében az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Befejezési mutatója. Ez összefügghet az építkezések csúszásával, a következő időszakokban ugyanis még jelentős mértékben várható társasházi új lakások átadása. Az év első felében összesen 138 milliárd forint értékben fejeződtek be projektek.

A 2021-es év első felében megkezdett társasházi lakásépítési kivitelezések összértékének közel háromnegyede Közép-Magyarországhoz köthető, ez azonban főként az első negyedév magas számainak köszönhető. Az egyébként is gyengén sikerült második negyedévben az elindult építkezések aránya kisebb mértékben haladta meg az előző évek szintjét Közép-Magyarország esetében. A nyugati- és keleti régiók részesedése jóval alacsonyabb volt az első félévben a korábbi években tapasztalhatónál, a legkisebb arányban a keleti régiókban indultak társasházi lakásépítési projektek.

Forrás: tervlap.hu

Fotó: EBI Építésaktivitási jelentés 2021. 2. negyedév

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2021. szeptember 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2023 Minden jog fenntartva - CeMBeton